Közélet

Öt emelet magas lángok Ferihegyen

ferihegy(430x286)(1).jpg ()
ferihegy(430x286)(1).jpg ()

Gyakorlatoztak a tűzoltók a reptéren, azt tesztelték, milyen lenne lezuhant, kigyulladt repülő mellett dolgozni.

Extrém tűzoltási gyakorlatot tartottak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a repülőtéri és a környező kerületekben szolgálatot teljesítő tűzoltók péntekre virradó éjjel. Csempészektől lefoglalt több tonna kerozint, gázolajat és egyéb tűzveszélyes folyadékot gyújtottak meg, a lángok öt emelet magasságra csaptak fel – mondta el a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

Jambrik Rudolf szerint a gyakorlaton akkora volt a hatalmas tűz hője, mint amekkora egy lezuhanó repülőgép kigyulladásakor. A tűz hőmérséklete eléri a kétezer fokot, a tűzoltókon pedig közel kétszáz fokot mérnek.

A gyakorlattal a repülőtéri tűzoltók az elméletben megtanult, és „szárazon” begyakorolt technikát tudják tovább tökéletesíteni. Amellett, hogy a hőterhelést tesztelik, a tüzet kordában is kell tartani. „Számítógépen és papíron nem tudunk megtanulni tüzet oltani” – fogalmazott.


Fotó: MT/ILakatos Péter

Évente több ilyen gyakorlatot tart a repülőtéri katasztrófavédelem, idén ez a harmadik ilyen próba, amelyre tűzoltók önként is jelentkeztek.

A mostani tesztet némileg késleltette az angol Jet2 fapados légitársaság Dalamanból Glasgow-ba tartó járatának kényszerleszállása. A Boeing 737-800-as – közelebbről meg nem nevezett – műszaki hiba miatt Budapesten megszakította útját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik