Közélet

Miskolci csecsemőhalál: nem használtak gumikesztyűt

Az egyik elhunyt baba édesanyja higiéniás problémákat tapasztalt a kórházban. A vizsgálatok még nem támasztják alá, hogy ennek köze lenne a 8 gyermek halálához.


A miskolci megyei kórházban elhunyt 8 koraszülött közül 4-nél már tudják a halál okát, de csak annyit árultak el, hogy nincs összefüggés az esetek között, további vizsgálatokra van szükség.
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta, hogy nagyon alaposan ellenőriznek mindent: a terhesgondozást, az osztályok közötti együttműködést, a szülészeti és a koraszülöttintenzív-osztályon zajló munkát, a kórház eljárásrendjét és a higiénés szabályok betartását is.

Az egyik elhunyt baba édesanyja az RTL Klubnak azt mondta: ő csak az orvoson látott gumikesztűt, az ápolók anélkül foglalkoztak a babákkal. Ugyanakkor az Indexnek egy másik anyuka, aki tavaly ősszel szült ott, azt mondta: a nővérek minden egyes alkalom után fertőtlenítették a kezüket, amikor hozzányúltak egy babához. Még akkor is, ha utána újra ugyanazt a gyereket vették fel.

Hat nap halt meg 8 csecsemő. Az RTL szerint  volt olyan szoba, ahol hat baba közül hármat pár óra alatt elveszítettek, egy életveszélyes állapotban van.

A koraszülött osztályt nem zárták be, az ott ápolt babák szállítása nagyon kockázatos is lenne.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik