Közélet

Akciófilmbe illően szökött meg egy rózsaszín párduc

börtön (börtön)
börtön (börtön)

Folyamatosan tüzeltek szabadító cinkostársai a börtönőrökre.

Gengszterfilmbe illő jelenet közepette szökött meg a Rózsaszín Párducok néven emlegetett hírhedt “globális” ékszerrablóbanda egy tagja egy svájci börtönből.

A 34 éves bosnyák Milan Poparicot – akit hét évre ítéltek egy ékszerbolt kirablásáért a svájci óra fővárosában, Neuchatelben – és egy cellatársát két külső cinkosa szöktette meg csütörtökön este a svájci-francia határon fekvő Orbe börtönéből.

A külső segítőtársak egy mikrobusszal átszakították a börtön kapuját és szögesdrótkerítését, ez utóbbin létrákkal biztonságos átjárót kreáltak, majd a megrongálódott gépkocsit felgyújtották, és egy másik autóval elhajtottak a két fogollyal együtt.

Az akció közben a bűnözők folyamatosan tüzeltek automata fegyverrel a börtönőrökre, megakadályozva, hogy az amúgy is gyengén felfegyverzett őrség bármit is tegyen a fogolyszabadítás ellen.

Noha svájci börtönben még soha nem történt ilyen brutális fogolyszabadítás, az akcióban senki sem sérült meg.
A kiszabadított rabokat a svájci rendőrség több mint egy tucat járőrkocsival vette üldözőbe, egyelőre minden eredmény nélkül. A hatóság szerint a bűnözők nem jelentenek veszélyt a lakosságra, mert akcióik során sohasem gyilkolnak.

Nem ez az első sikeres szökés

A hét évre ítélt Poparic már a harmadik “rózsaszín párduc”, aki a közelmúltban szökött meg a börtönből. Május közepén a banda két másik tagja – egy 45 éves szerb és egy 47 éves francia bűnöző – szökött meg egy franciaországi börtönből.
A főként háborús múltú balkáni férfiakból verbuválódott bűnbanda luxusóra- és ékszerüzletek ellen szerte a világban végrehajtott vakmerő és látványos rablótámadásokról híresült el. A banda 1999 óta mintegy 340 luxusüzletet rabolt ki Európában, a Közel-Keleten, Ázsiában és az Egyesült Államokban, együttes zsákmányukat 330 millió euróra becsülik.

Emlékezetes, amint 2007-ben két autóval behajtottak egy dubaji bevásárlóközpontba és egy ékszerüzletbe, és kevesebb mint egy perc alatt 11 millió eurónyi értéket zsákmányoltak. Egy évvel később Párizsban nőnek öltözve fosztották ki a Harry Winston belvárosi ékszeráruházat, 85 millió eurós kárt okozva.

Ausztriában júniusban hat feltételezett “rózsaszín párducot” ítéltek együttesen 42,5 év szabadságvesztésre három bécsi ékszerbolt kirablásáért. A banda magját negyvenfősre becsülik, de a teljes tagság létszáma elérheti a 150-et.

A Peter Sellers-féle 1963-as legendás bűnügyi filmkomédiára utaló Rózsaszín Párducok elnevezést brit nyomozók akasztották rájuk, miután – a filmhez hasonlóan – ők is arckrémes tégelybe rejtve bukkantak rá egy ellopott gyémántra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik