Közélet

Családi biznisz – 111 ezer liter benzint csempésztek az országba

Tankolas-benzinkut(1)(210x140)(3).jpg (Benzin, Tankolás, Üzemanyag)
Tankolas-benzinkut(1)(210x140)(3).jpg (Benzin, Tankolás, Üzemanyag)

A család több tízmillió forint kárt okozott.

Az üzemanyagot az ajkai család Ukrajnából csempészte Magyarországra – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense. Sári Bernadett elmondta, a vámmentesen behozott benzint a keleti határszakasz térségében adták el feketén, több tízmillió forint kárt okozva ezzel a költségvetésnek.

A gyanú szerint az illegális kereskedők két autóban összesen 111 524 liter üzemanyagot hoztak be vámmentesen. Ez a mennyiség meghaladja a régió átlagos benzinkútjainak kéthavi forgalmát.

A lebukott család körülbelül havi 800 ezer forintot költött üzemanyagra Ukrajnában, ami a hivatalos éves jövedelmüket jelentősen meghaladta. Az autók, amelyekkel az illegális portékát szállították –  a manipulált kilométeróra szerint – annyit futottak, hogy a sok vezetés mellett a csempészeknek munkára már nem is jutott idejük. Ehhez képest igencsak jól éltek.

A pénzügyi nyomozók a pénzügyőrök közreműködésével egy időben csaptak le a nyolc gyanúsítottra. A házkutatások alatt a rendőrök lefoglaltak két autót és 50 millió forint értékben további tizenhárom ingatlant – köztük lakóházakat, szántókat, gyümölcsöst.

Az érintettek akár 5 év börtönt is kaphatnak, ha bűnösségük bebizonyosodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik