Közélet
romagyilkossag(960x640)(4).jpg (romagyilkosság, )

Romagyilkosságok: két héten belül lesz ítélet

Pálfi Rita
Pálfi Rita

2013. 07. 24. 09:35

Augusztus 6-ára tűzte ki az elsőfokú ítélet kihirdetését a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadások ügyében a Budapest Környéki Törvényszék szerdán.

Az utolsó szó jogán K. Árpád és testvére, István a tárgyaláson semmit nem kívánt előadni, a harmadrendű vádlott, P. Zsolt az ártatlanságát hangoztatta. Cs. István negyedrendű vádlott édesanyja sajtónyilatkozatát idézve azt mondta: bűnös, de nem bűnöző. A két dolog között óriási a különbség – tette hozzá.

A négy vádlott utolsó szó jogán előadott rövid nyilatkozatait követően a bírói tanács elnöke elmondta: bonyolultabb ügyekben van lehetőség arra, hogy elnapolják az ítélethirdetést. Jelen ügyben Miszori László tanácselnök augusztus 6-ára tűzte az elsőfokú határozat kihirdetését. Fontosnak tartotta közölni azt is, hogy a vádlottak esetleges távolmaradása nem lesz akadálya a 13 nap múlva esedékes határozathirdetésnek.

A döbbenetes támadássorozattal vádolt négy férfit négy éve fogták el – pontosabban majdnem négy éve. A vészjósló dátum augusztus 21. Ez azért volt különösen fontos, mert ha az „évfordulóig” nem lenne ítélet, a jogszabályok azt diktálnák, hogy a gyilkosokat el kell engedni. A most kitűzött augusztus 6-i dátum azt jelenti, hogy ez nem fordulhat elő.

A per egyébként 2011-ben kezdődött. A támadások 2008-ban, illetve 2009-ben történtek. A kiválasztott „célpontok” minden esetben romák voltak. Összesen hat embert öltek meg, köztük egy ötéves kisfiút is. 2008 novemberében két ember halt meg, miután a csapat Molotov-koktélt dobott és rálőtt két nagycsécsei család házára. Néhány hónappal később, következő év februárjában egy kisfiút és édesapját lőtték agyon Tatárszentgyörgyön, 2009 áprilisban pedig késő este, saját háza előtt végeztek egy férfival Tiszalökön, miközben épp autójához tartott. Az áldozat munkába igyekezett, amikor tüzet nyitottak rá.

Utolsó gyilkos akciójukat ugyanabban az évben, augusztusban ejtették meg: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán saját otthonukban lőttek rá sörétes fegyverrel egy anyára és kislányára. A 45 éves asszony meghalt – és ők „csak” azok, akik nem élték túl a támadást. Az áldozatok emlékére nemrégiben kisfilmek készültek, Fullajtár Andrea, Gryllus Dorka, Kulka János és Nagy Zsolt főszereplésével.

Tényleges életfogytiglant is kaphatnak

Az ügyész a társaság három tagját ötszörösen minősülő – aljas indokból, előre kitervelten, több ember sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett – emberöléssel, valamint fegyveresen, csoportosan elkövetett rablással és lőfegyverrel való visszaéléssel vádolja. Rájuk tényleges életfogytiglant kért, negyedik cinkosukra pedig – aki az utolsó két gyilkosságban sofőrként működött közre – határozott időtartamú fegyház kiszabását indítványozta.

A négy férfi ezzel szemben nem érzi magát bűnősnek, védőik egyenesen a felmentésüket kérték.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.