Közélet

Bomba Budán – megszűnt a lezárás

bomba (bomba)
bomba (bomba)

Hazatérhetnek a kitelepítettek, helyreáll a közlekedés.

A lakók döntő többsége nem tartózkodott otthon szerdán délelőtt, akik pedig lakásukban maradtak, nyugodtan fogadták a rendőri intézkedést. Többségük úgy nyilatkozott, hogy nem megy el az önkormányzat által kialakított befogadóhelyre.
Csupán azt kifogásolták, hogy az eltervezett napjukat átrendezte a kialakult helyzet, ugyanakkor mindenki úgy nyilatkozott, bíznak a tűzszerészek szakértelmében.

Az MTI tudósítója az önkormányzat által kijelölt befogadóhelyen, a Petőfi Sándor Gimnázium Attila utcai épületében 13 helyi lakossal, szinte kizárólag idős asszonyokkal és férfiakkal találkozott. Az embereket egy tanteremben helyezték el, illetve kijelöltek egy helyiséget azok számára is, akik aludni akarnak. Kapnak ásványvizet és ebédről is gondoskodott az önkormányzat.


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A befogadó helyen a 92 éves Vigh Béláné azt mondta, hogy már 1944-ben, Buda ostromának idején is jelenlegi lakhelyén egy Hunyadi utcai házban élt. Visszaemlékezései szerint először az amerikaiak, majd a szovjetek bombázták a várat és környékét, annál is inkább mert a területen több légvédelmi ágyú volt. Akkoriban több száz bomba hullott a Vízivárosra – emlékezett vissza az idős asszony.

Az 50 kilós, II. világháborús légibombát Budapesten, az I. kerületi Pala utcában találták kedden, kertrendezés közben. Körülbelül 80 házból kell elhagyniuk otthonukat a lakóknak, továbbá két szállodát, a Francia Intézetet és egy művelődési házat is kiürítenek.

Az első tervek szerint azonnal nekiláttak volna a bomba hatástalanításának, ám végül úgy döntöttek, csak szerda reggel kezdik meg az evakuálást. A döntést az indokolta, hogy az érintett 1500-1600 emberből sokan dolgozni mennek, így kevesebben lesznek otthon. A mások ok az volt, hogy ha kedd este elhúzódik a munka, a lakóknak éjszakai szállást és ellátást is biztosítani kellett volna.


Kattintson a képre!
Forrás: Facebook/MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred

Maradt tehát a szerda délelőtt

A házak ürítése fél 10-kor kezdődött, amikor véget értek a szakmai egyeztetések, a menetrend és feladatkörök tisztázása. A munkában körülbelül 100 rendőr vesz részt. A gyakorlat szerint ez a fázis a legidőigényesebb, maga a bomba hatástalanítása hamarabb meglesz. A rendőrség a lezárt körzetben házról házra járva kéri fel a lakókat, hogy ideiglenesen hagyják el otthonaikat. A fekvőbetegeket, illetve a mozgáskorlátozottakat a mentők vitték el.

A kiürítés fél kettőkor ért véget

A tűzszerészek tájékoztatása szerint a házakat, intézményeket fél 2 előtt néhány perccel befejezték. Most a bomba vizsgálata, hatástalanítása, illetve elszállítása következik. Ha minden a tervek szerint halad, ez körülbelül fél órát vesz majd igénybe. A lakók tehát háromkor már újra otthon lehetnek.

Forgalomkorlátozás

A kiürítés a Clark Ádám tér – Bem rakpart – Corvin tér – Várfal által határolt területet érinti, összesen 1500-1600 embert az előzetes becslések szerint. A terület zárása és ürítése a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járműveinek útvonalát is érinti. A BKK tájékoztatása szerint a 16-os autóbusz a Donáti utca megállónál nem áll meg.

Három óra körül megszüntették a lezárást, miután a tűzszerészek hatástalanították a Pala utcában előkerült bombát. A tűzszerészek a helyszínen kiszerelték a robbanótest gyújtószerkezetét, a detonátor helyszíni megsemmisítésére nem volt szükség. A már veszélytelen bombát rendőri kísérettel szállítják el a Magyar Honvédség központi gyűjtőjébe.

Mindenki visszatérhet az otthonába a Clark Ádám tér, a Corvin tér, a Duna és a várfal által határolt, korábban kiürített területen.

Megindulhatott a forgalom, a BKV-járatok is korlátozás nélkül közlekedhetnek.

Ha érdekli, hogyan robban egy bomba, nézze meg ezt a videót!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik