Közélet

Napi hét riasztás a rossz kémények miatt

kemenysepro(960x640)(1).jpg (kéményseprő)
kemenysepro(960x640)(1).jpg (kéményseprő)

Év elejétől a fűtési szezon végének tekinthető április 30-ig országosan 631-szer riasztották a tűzoltókat valamilyen fűtéssel kapcsolatos káreseményhez.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint 485-ször kéménytűzhöz, 146-szor pedig szén-monoxid-szivárgáshoz kellett kivonulni.

A szabályoknak megfelelően február végétől minden ilyen esemény után helyszíni ellenőrzést tartottak a szakemberek, melyeken részt vett a kéményseprő-ipari közszolgáltató képviselője is. Összesen 450 esetben alkalmaztak valamilyen szankciót, 95-ször figyelmeztettek, két esetben pedig tűzvédelmi bírságot szabtak ki. 353 olyan kéményt találtak, melynek azonnal betiltották a használatát.

A több mint hatszáz káreseményt követő hatósági ellenőrzés során 232 esetben nem tudta az ingatlan tulajdonosa igazolni, hogy a kéményt ellenőrizték-e, ezért vizsgálat indult, hogy az ellenőrzés valóban elmaradt-e és ha igen, annak mi volt az oka. Hét esetben indult eljárás emiatt a közszolgáltatóval szemben, a többi esetben nem tudtak bejutni a kéményseprők a lakásokba, házakba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik