Közélet

A visszaszámlálásnak vége: itt az új Büntető törvénykönyv

zsebóra (zsebóra, óra, idő, )
zsebóra (zsebóra, óra, idő, )

„Felhízlalt” jogos védelem, számonkérhető gyerekek, szigorúbb büntetés ittas vezetőknek, drogosoknak, azoknak, akik idősekre támadnak – és ez csak néhány az újdonságok közül.

Szigorú, tettarányos szemlélet jellemzi, de véletlenül sem kegyetlen és differenciálatlan – vallják a törvényalkotók az új Büntető törvénykönyvről. Harmincöt év után lényegi változások léptek életbe, röviden vegyük végig, mégis mire számíthatunk, ha törvényt szegünk.

A legnagyobb durranás: a legális gyilkosság, avagy a jogos védelem

Az egyik legnagyobb változás a jogos védelem körét érintette, kétségkívül ez a legvitatottabb újdonság, amit az orrunk alá dugtak. A védekezés határai bővültek – nem is kicsit. Nem ismeretlenek a hazai palettán azok a történetek, amikor a megtámadott hosszú éveken át járt a bíróságra, mert lelőtte, esetleg leszúrta az otthonában lefülelt támadót, betörőt. Bár javarészt ezek az esetek felmentéssel zárultak, mégis számolniuk kellett azzal, hogy börtönbe kerülhetnek. A jogos védelem kiterjesztése elsősorban az ilyen eseteket hivatott kivédeni a jogalkotók szerint.

Magyarán következmények nélkül a tettek mezejére léphetünk, ha úgy látjuk, veszélyben vagyunk, akár mi, akár az értékeink, és ugyanígy cselekedhetünk, ha másról, más értékeiről van szó. Például, ha kiszúrjuk, hogy egy betörő kotorászik a fiókunkban. Azt azonban alaposan válogassuk meg, mivel kólintjuk fejbe a „kéretlen vendéget”, mert sérülést okozni ér, ölni viszont nem. És ha egy mód van rá, célszerű az előbbit is elkerülni.

Kés, fegyver, netán még cinkosok is? Magadra vess
(fotó:Northfoto)

A felfegyverkezett, többedmagával próbálkozó éjjeli támadóval szemben ennél is többet engedhetünk meg magunknak. Elmehetünk egészen a gyilkosságig. Tehát, ha megyünk az utcán, és valaki nekünk ront, vagy netán egy husángokat lóbáló csapat áll a nappalinkban – magukra vessenek. Jöhet a bicska és az engedéllyel tartott fegyver is. Félreértés ne essék, ha a szomszéd Pisti nappal körtét lop a hátsó kertünkből, azért még nem küldhetjük a halálba.

Hogy hol az a pont, ahol ezt megtehetjük? Ijedség és „menthető felindulás” – ha ez megvan, megkapjuk a zöld jelzést. Még a támadás elől sem muszáj kitérnünk. Ám azt ne feledjük, a körtetolvaj Pisti megölését ezzel nem magyarázhatjuk.

Bűnöző gyermek és áldozat gyermek

Szintén jelentős változás, hogy leszállították a büntethetőség korhatárát. A legtöbb esetben ugyan marad a jól megszokott 14 év, ám más szelek fújnak, ha súlyos bűncselekményekről van szó. Halált okozó testi sértés, gyilkosság, rablás és kifosztás – azok a 12 évesek, akik ezek valamelyikét elkövetik, már nem ússzák meg feltétlenül a számonkérést.

Ugyanakkor az új Büntető törvénykönyvbe bekerültek olyan pontok is, melyek a gyermekek védelmét szolgálják.  Eszerint azokat, akik kiskorúak sérelmére követnek el szexuális jellegű bűncselekményeket, el lehet tiltani minden olyan foglalkozástól, továbbá tevékenységtől, amelyek gyermekek, fiatalok felügyeletével, gondozásával, nevelésével függnek össze. A kiskorúak érzelmi fejlődésének veszélyeztetése is bűncselekmény lesz, vagyis azok is felelősségre vonásra számíthatnak, akik megalázzák, megfélemlítik – a velük egy háztartásban élő, általuk gondozott vagy nevelt – gyermeket. Ugyancsak újdonság, hogy mostantól emberölésnek minősül, ha valaki öngyilkosságra bír egy 14 év alatti – vagy akaratnyilvánításra képtelen – személyt.

Idősekre pláne ne

Az új Btk. minősített esetként aposztrofálja a jövőben az idős emberek sérelmére elkövetett bűncselekményeket is. Emberölés, testi sértés, rablás, kifosztás, sikkasztás és csalás – ha választott áldozatunk a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva képtelen, bizony csak tetézzük a bajt, amibe belemásztunk.

Ózd, Egerszalók,Rakamaz, Budapest – csak néhány helyszín, ahol tragédia történt a közelmúltban
(Fotó: Népszava)

Reszkessetek mámorban úszok

Még inkább rájárhat a rúd a drogosokra, terjesztőkre. Két évet kaphat, aki drogot fogyaszt, ahogy az is, akit csekély mennyiségű droggal kapnak el.  A függőség sem kibúvó többé, csupán enyhítő körülményként veszik figyelembe, évente mindössze kétszer engedik az elterelést, és szigorúbb elbírálás alá esik az iskolai kábítószerezés megítélése is. Az új szabályozás igencsak rafinált, korlátlanul enyhíthető a büntetés ugyanis akkor, ha a lefülelt fogyasztó értékes információt ad át a hatóságnak. Lásd: beköpi a dílerét. Nem maradtak ki a dizájner drogok – vagyis az úgynevezett C-listás szerek – sem, ezek előállításáért, forgalmazásáért három év róható ki.

Az ittas, bódult vezetőkre is lesújt a szigor, ha valaki lebukik – bármennyi is legyen az annyi – eltiltják a vezetéstől. Ezentúl egyébként nem az alkoholos befolyásoltságot fogják vizsgálni, hanem a véralkoholszintet. Az eddigi 0.8 ezrelék helyett már a 0.5 is elég lesz ahhoz, hogy bűncselekmény elkövetését varrják a nyakunkba.

Börtönből ki, lakásba be

Változások történtek a feltételes szabadságra bocsátásnál is. Eddig a „jó magaviseletet” a végrehajtási fokozatban – fegyház, börtön, fogház- eltöltött időt vették figyelembe. Az új szabályok szerint azonban nem ezt, hanem az elkövető előéletét vizsgálják. Így a tervek szerint többen kerülnek majd házi őrizetbe, főként azok, akiknek „tisztább a múltja”.  Mindemellett új büntetési és intézkedési nemek is bejöttek a képbe, ilyen az a jóvátételi munka, az elzárás valamint a sportrendezvényektől való eltiltás.

Lassabban felejtünk

Mindemellett a jövőben három helyett minimum öt év alatt évülhetnek majd el bűncselekmények. Az olyan eseteknél pedig, amikor életfogytiglani büntetés is kiszabható a tárgyalás végén, az elévülési időtől elbúcsúzhatunk.

Tovább izgulhatnak a bűnözők
(Fotó: MTI)

Jó ez nekünk?

Arról, hogy általánosságban van-e baj az új Büntető törvénykönyvvel, és ha igen, melyek a legproblémásabb, legizgalmsabb részei, Magyar György ügyvéd mesélt a Hír24-nek. Részletek hamarosan…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik