Közélet

Potya pénzre utazik? Rosszul járhat!

penz(960x640).jpg (pénz)
penz(960x640).jpg (pénz)

Minél jobban felépítjük a hazugságot, minél hihetőbben, „műtényekkel” csinosítva tálaljuk mesénket, annál nagyobbat eshetünk. És bizony nem a talpunkra.

Mint ismert, talált pénz tartja lázban Hévíz szép városát. A bankókkal teli borítékot múlt héten vitte a becsületes megtaláló a rendőrségre. Pontos összeget nem tudni, csak annyit, több százezer forintról van szó. Nem véletlenül nem közölnek részleteket, hiszen az a cél, hogy a pénz a tulajdonosnál landoljon. Az RTL Híradó úgy tudja, eddig csak csalók jelentkeztek.

Ügyvédet kérdezünk, mégis, mi vár arra, akit ilyen esetben hazugságon kapnak. Magyar György a Hír24-nek elmondta, a próbálkozók ellen nagy valószínűséggel csalás kísérlete miatt indulhatna eljárás, ha bebizonyosodik, hogy az illető szándéka arra irányult, hogy tévedésbe ejtse, tévedésben tartsa a hatóságot vagyoni haszonszerzés végett, és ezzel kárt okoz.

Az ügyvéd szerint azonban, hogy szakszerűen minősíteni lehessen egy esetet, ismerni kell az ügy, az elkövetési magatartás részleteit, körülményeit.  Az sem kizárt, hogy a csaló hazugságai miatt nem ússza meg az újabb gyanúsításokat sem. Lényegében tehát minél „ügyesebben próbálkozik”, minél kidolgozottabb a meséje, annál inkább megütheti a bokáját.

Sokba kerülhet a „féltökéletesség”

A büntetés egyébként az elkövetési értéktől függően súlyosbodik, ez alapján dől el, hogy szabálysértési vagy büntetőeljárás indul, és az utóbbi esetében bizony benne van a pakliban, hogy a lebukott próbálkozót akár feltételes szabadságvesztésre is ítélhetik.

Mindemellett az önjelölt „tulajdonos” – ha pénzzel nem is – további terhekkel ugyanakkor gazdagodhat. Íme egy példa: ha valaki odaállít két tanúval „felfegyverkezve”, hogy segítségükkel igazolja történetét, a pénz eredetét, netán mondjuk papírokat is bemutat, melyek szerint ő éppen most adta el, éppen ennyiért a kocsiját, és bebizonyosodik, hogy meséjéből semmi sem igaz, annak akár okirattal való visszaélés, hamis tanúzás, hamis tanúzásra való felhívás lehet a vége – ismertette Magyar György.

A rendőrségnek egyébként ilyen ügyekben nem kötelessége hivatalból eljárást indítani – ahogy az ügyvéd is mondta: mérlegelik a körülményeket. Ha úgy látják, indokolt a nyomozás elrendelése, nem kizárt, hogy az illető néhány napon belül a bíróságon találja magát, ilyen ügyekben gyakorta gyorsított eljárásban döntenek, amennyiben a gyanúsított beismeri tettét.

Fotó: Northfoto

Mi lesz a pénzzel?

Magyar György hangsúlyozta, aki a pénzt megtalálta, ez esetben igen jogszerűen, tisztességesen járt el, és lehetséges, hogy végül ő viszi haza a borítékot. Amennyiben ugyanis az eredeti tulajdonos egy éven belül nem kerül elő, akkor a becsületes megtalálót illeti a teljes összeg. Hozzáfűzte, ha mégis jelentkezik a bankók gazdája,  vélhetően akkor is csurran-cseppen neki valamennyi, általában tíz százalékot szokás ilyenkor adni – legalábbis így volna illendő.

Nem gyanúsítottak meg senkit

Kerestük a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságot is az ügyben, hogy megtudjuk, indult, indul-e bárki ellen eljárás. A szóvivőtől megtudtuk, csalásról egyelőre szó sincs, akik jelentkeztek, azért keresték fel a rendőrséget, mert maguk is pénzt hagytak el. Csupán az iránt érdeklődtek, lehetséges-e, hogy ők a tulajdonosok. Azonban mindannyiukról kiderült, lényegesen kisebb összegeket veszítettek el. Ahogy Hetesi Renáta fogalmazott, büntetőjogi felelősség megállapítására mostanáig nem került sor.

Arra a kérdésre, miszerint mennyire gyakoriak a megyében az ilyen esetek, hogy valaki ekkora összeggel „kopogtat az ajtajukon”, a szóvivő elmondta, nagyon ritka, hogy ilyesmi előfordul.

Repkedtek már milliók is

És bár a történet ritka, nem egyedülálló. Az egyik legmeglepőbb történet kilenc évvel ezelőtti.  A vajai rokkantnyugdíjas kisfiával volt, amikor Nyíregyházán rábukkantak a pénzzel teli borítékra. A csomag 3 és fél millió forintot rejtett. A dolog pikantériája, hogy apa és fia azért sétált, hogy megspórolják a buszjegy árát. A rendőrségen állítólag nagy volt a döbbenet, amikor a családfő – aki egyébként 20 300 forint járandóságot kapott havonta – besétált, hogy leadja a gazdátlan milliókat. Időközben kiderült, már a tulajdonos is kereste az elveszett bankókat. A vállalkozó motoron ült, amikor kiesett zsebéből a boríték. A becsületes megtaláló azt mondta, nem tudott volna nyugodtan aludni, ha megtartja a pénzt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik