tek
Közélet

Dunakeszin kapták el a grúz maffia vezérét

Nem tudni, a maffiafőnök miért éppen Dunakeszit szemelte ki magának. Lehet, hogy a főváros közelsége és a jó levegő csábította oda.

A „Kutaisi” klán az orosz ajkú szervezett bűnözés egyik legjelentősebb „elit” csoportja, „Törvényes tolvajok”-nak nevezik magukat (vor v zakone), amivel hangsúlyozzák, ők törvényen kívül állnak.

Az akció központja Bariban volt

A közös akció központja Olaszországban, Bariban volt, ahol az Olasz Nemzeti Rendőrség Operatív Szolgálata nyomoz az ügyben, és a bűnszervezet hét tagját tartóztatták le. Ezzel egyidőben letartóztatásokra került sor a Cseh Köztársaságban, Franciaországban, Németországban, Portugáliában, Litvániában és Magyarországon. A letartóztatások mellett lefoglaltak több fegyvert, jelentős mennyiségű kábítószert és több mint 100 ezer eurót. Az akciókat támogatta a belga és a lengyel rendőrség is. Ez az eredmény a 18 hónapos, egész Európában végrehajtott hírszerző tevékenységnek és nyomozásnak köszönhető.

A Vor v zakone, avagy a vezérkar

Ez az első alkalom, hogy Európában ilyen nagy számú (13) „törvényes tolvajt” sikerült egyszerre letartóztatni. Az, hogy Magyarországon letartóztatták a „Kutaisi” klán vezetőjét, különösen nagy csapás az orosz ajkú bűnszervezeteknek. Ezúttal ráadásul a klán legfőbb vezérén kívül az egész vezérkart sikerült elkspni.

A „Vor v zakone” bűnszervezet eurázsai tagjait tekintik az orosz ajkú szervezett bűnözés vezetőinek, szervezőinek és ellenőrzőinek. Az orosz ajkú szervezett bűnözés területén az elmúlt néhány évben a „Kutaisi” és „Tbiliszi” klán között zajló hatalmi harc miatt zűrzavar uralkodott. A konfliktus fő oka az eurázsiai szervezett ajkú bűnözői csoportok teljes körű ellenőrzéséért folytatott küzdelem volt.

A „Tbiliszi” klán 2013 januárjában Moszkvában történt kiirtása hatalmi vákuumot hozott létre, és a kulcspozícióban levő vezetők erőszakos kísérleteket tettek, hogy jobb pozíciót szerezzenek. Egy időre az Európai Unió területe védőpajzzsá vált számukra, amely megóvta őket az eurázsiai büntetőeljárásoktól, és ráadásul vonzó célterületté vált bűnözői csoportok telepítésére és működtetésére, amelyeket el tudtak rejteni a konkurens bűnözői klánok elől.

Az EU szinte egész területére kiterjedő nyomozást a Europol már korai szakaszától kezdve támogatta a hírszerzési információk államok közti cseréjével, bűnügyi elemzések készítésével, és az akció idején mobil vezetési pontokat hozott létre a helyszíneken. A nyomozás során a Eurojust is részt vett több találkozón, ahol egyeztették a jogi lehetőségeket az európai együttműködésben.

A „Törvényes tolvajok” felszámolása prioritás az EU-s bűnüldöző hatóságok számára. Csak két hete történt, hogy egy, Franciaország által vezetett, a Europol által támogatott rendőri akcióban 42 személyt tartóztattak le, amelyek közül három a „vor v zakone” tagja volt a „Tbiliszi” klánból. Ezek az akciók, amelyekben az európai tagállamok együttműködnek, és a Europol is támogat, bizonyítják, hogy az EU ellenséges terület az ilyen bűnözői csoportok számára.

Dunakeszin kapták el a vezért

Az olasz hatóságok által kibocsátott európai elfogatóparancs alapján 2013. június 18-án 4 órakor Dunakeszin a TEK segítségével elfogták M. D. 52 éves grúz állampolgárt, aki az olasz rendőrség szerint a “Kutiasi” klán vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik