Közélet

Vörös csillagos tüntetők: megszüntették a nyomozást

A Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal pécsi felvonulásán többen vörös csillagot viseltek. Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője jelentette fel őket.

Megszüntette a május 1-jei, pécsi munkáspárti felvonulás résztvevőinek vörös csillag viselése miatt indított nyomozást a rendőrség a közelmúltban. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére szerdán közölte: „A nyomozó hatóság jogilag alátámasztott álláspontja szerint a feljelentésben rögzített cselekmény nem bűncselekmény.” Hozzátették, hogy a pécsi rendőrkapitányság mindenben a büntetőeljárás szabályait betartva folytatott nyomozást az ügyben.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal a munka ünnepén Pécsen tartott felvonulásán többen vörös csillagot viseltek a ruhájukon, ezért Németh Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője feljelentést tett.

A politikus akkor az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: érthetetlen, hogy a hatóságok nem indítottak eljárást azonnal „a közbotránkozást kiváltó, a kommunista diktatúrák áldozatait megalázó provokáció láttán, különösen akkor, amikor a jelenlegi kormánypárt azt hirdette, fel fog lépni minden szélsőség ellen”.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 erre úgy reagált, hogy áll a Jobbik feljelentése elé. Hozzátették, az ügyészség azonnali elutasítására számítanak, az esetleges bírósági tárgyaláson pedig tételesen cáfolni fogják a Jobbik vádjait, és megerősítik „a vörös csillag viselésének jogosságát”.

Megjegyezték: abszurdnak tartják, hogy az emberi jogokat és a demokráciát tiszteletben tartó marxista pártot akar feljelenteni „egy számos alkalommal kirekesztő szólamokat megütő, antiszemita és rasszista megnyilvánulásairól hírhedt, erőszakos párt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik