Közélet

Példás büntetéssel sújtották a csökölyi uzsorást

penz(210x140)(1).jpg (pénz, )
penz(210x140)(1).jpg (pénz, )

Kamatostól kell a kamatokat visszafizetnie, és a falujából is kitiltották két évre.

Kamatostól kell visszafizetnie a kölcsönbe adott pénz után kért, aránytalanul magas kamatokat az idén januárban jogerősen egy év nyolc hónap börtönbüntetésre és 709 ezer forintos vagyonelkobzásra ítélt csökölyi uzsorásnak, akit mellékbüntetésként a bíróság két évre a falujából is kitiltott.

A Kaposvári Járásbíróság határozatáról a polgári pert kezdeményező Somogy Megyei Főügyészség tájékoztatta kedden az MTI-t. Az ügyészség közleménye szerint a benyújtott kereset alapján a bíróság semmisnek nyilvánította azon adásvételi szerződéseket, amelyek a korábban uzsora-bűncselekmény bűntette miatt elítélt csökölyi férfi és a büntetőeljárás sértettjei között jöttek létre, egyúttal a férfit az öt sértett részére 27 ezer forinttól 306 ezer forintig terjedő összegű tőke és kamatai megfizetésére kötelezte.

A polgári perben eljáró bíróság – egyezően a büntetőperben ítéletet hozó Kaposvári Törvényszékkel – megállapította, hogy az üzletszerűen kölcsönök nyújtásával és visszterhes szerződések megkötésével foglalkozó férfi – kihasználva a hozzá fordulók rászorultságát – olyan aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodásokat kötött, amelyek teljesítése az érintetteket és hozzátartozóikat további nélkülözésnek tette ki.

Noha a bíróság elé állított 44 éves férfi tagadta az ellene felhozott vádakat, a házkutatáskor a rendőrök megtaláltak nála egy noteszt, benne egy listát az adósokról, a kölcsönökről és az eladott árukról. E szerint a férfi rövid – egy hónapos – lejárattal, százszázalékos kamatra adott kölcsönt szociális segélyből élő helybelieknek, a hitelre eladott élelmiszerekre és italokra pedig kétszeres felárat számított fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik