Közélet

Ötvenezerre büntették a rendőrök a sötétben gyalogló fiút

magyar-rendorok(23)(960x640).jpg (rendőrök, magyarország, )
magyar-rendorok(23)(960x640).jpg (rendőrök, magyarország, )

Nem volt rajta láthatósági mellény, ezért a maximális kiszabható bírságot kapta a bábonymegyeri fiatal. A család szerint aránytalan a büntetés.

A történetet a sonline.hu írta meg egy olvasói levél alapján. A portált a megbüntetett fiú édesapja kereste meg. Azt írta:

“Fiam a pincesorra indult gyalog és százötven métert tett meg a tengődi erdei úton. A rendőrök egy motorost üldöztek, de szem elől tévesztették, a fiamat azonban, ha már arra jártak, megállították és megbüntették, mert nem volt rajta láthatósági mellény. Az egyik rendőr megkérdezte, ismeri-e a motorost. A fiam nemmel felelt, mire a rendőr: „Akkor köszönje ezt a motoros barátjának”. És a lehetséges maximumot, ötvenezer forintos büntetést szabott ki. Elismerjük, hogy a fiam szabálytalan volt, és ha csak egy rövid szakaszon haladt is az amúgy egyáltalán nem forgalmas mellékúton, este tíz órakor mellényt kellett volna viselnie. A büntetés mértéke azonban szerintünk aránytalan a tett súlyához képest. Felülvizsgálati kérelmet nyújtottunk be, de a siófoki rendőrkapitányságon elutasították.”

A lap megkereste az ügy kapcsán a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot. Egyebek közt azt írták: „A rendőrség bírságolási, büntetési gyakorlata az elmúlt hónapok során nem változott (…) a Bábonymegyernél intézkedő rendőr a bírság összegét több körülmény figyelembe vételével állapította meg, melyet az intézkedés alá vont személy a helyszínen elfogadott.”

A cikk szerzője kommentárban jegyzi meg, hogy a tetemes bírságösszegek komoly visszatartó erőt jelentenek, ezért aztán a közúti szabályszegések száma is csökken. Ebből pedig az következik, hogy egyre nehezebben „teljesítik” a rendőrök az elvárt bírságbevételt. Mint arról beszámoltunk, korábban a Véleményvezér is írt arról, hogy a rendőrökön óriási a nyomás. Ösztönzőrendszerük ugyanis matematikai alapon működik. Így valójában nem az az érdekük, hogy a bűncselekmények száma csökkenjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik