Közélet

Videó az egyik szíriai magyar túszról

tek (tek, )
tek (tek, )

A kiszabadított magyarok pénteken már az ágyukban alhatnak. A hazatérés egyelőre a tervek szerint halad.

Hajdu János, a TEK főigazgatója a Hír24-nek azt mondta, hogy több dokumentumra is szükség van ahhoz, hogy a magyarok elhagyhassák Szíriát, jelenleg ezeket készítik és juttatják el az illetékesekhez. A TEK az akció végén, várhatóan péntek este rövid sajtótájékoztatón számol be a részletekről. A TEK főigazgatója hozzátette: a család túl van az első sokkon. „Amikor a rokonokat megkerestük, és megkértük, hogy jöjjenek be a központunkba, először megijedtek, azt hitték, baj van. Kimondhatatlan volt az öröm, amikor a 14 hónapja elveszettnek hitt apa és fia újra üdvözölhette egymást a videotelefonon.”

Fodor Gergely, a Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolatok osztályának vezetője a Hír24-nek azt mondta, hogy egyelőre minden a tervek szerint halad, a kiszabadított magyarok még a hétvége előtt hazaérhetnek. Ahogy szerdán is mondta, a kommandósok védelme alatt állnak, de még „nincsenek biztonságos helyen”. (Ez azt jelenti, hogy nincsenek Magyarországon.)

Mint ismert, a magyarokat 14 hónapja rabolták el Szíria északkeleti részéről. Sértetlenek, a körülményekhez képest jó fizikai és mentális állapotban vannak.

Fotó: TEK

A két magyar állampolgárt 17 fegyveres rabolta el Deir ez-Zorból 2012. április 28-án. Kiszabadulásukig 410 napot, azaz több, mint 58 hetet töltöttek fogságban. Az egyik túsz 15 kilót fogyott ez idő alatt.

A felderítés során a TEK munkatársai közel 25 ezer kilométert utaztak. A túszok június 12-én, délután fél háromkor kerültek a magyar kommandósok felügyelete alá. A konfliktus óta közel 93 ezer ember vesztette életét, ebből legalább 1000 külföldi állampolgár.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik