Közélet

Szita Bence: csütörtökön hirdet ítéletet a bíróság

szita-bence-gyilkosai(1)(960x640).jpg (szita bence gyilkosa, p.erika)
szita-bence-gyilkosai(1)(960x640).jpg (szita bence gyilkosa, p.erika)

A szerdai, negyedik tárgyalási napon a másod- és harmadrendű vádlott ügyvédei tartottak védőbeszédet, később a vádlottak utolsó szó jogán előadott nyilatkozatai hangzottak el.

Kedden a bíró a szakértői véleményeket ismertette a három vádlottal, és tanúkat hallgatott meg. Az ügyész pedig tényleges életfogytiglani börtönbüntetést kért az első és másodrendű vádlottra. A tárgyalási nap végén a sértett ügyvédje 45 millió forintos kártérítési igényt jelentett be.

Szita Bence esete felkavarta az országot. A 11 éves gyereket októberben ölték meg, nevelőapja barátnőjének megbízására végzett vele két hajléktalan. A nő akadályként tekintett rá, úgy vélte, a gyerek az ok, amiért nem lehet boldog választottjával. Féltékeny volt a fiúra. A rémtett elkövetése után próbálta ugyan félrevezetni a rendőröket, de gyorsan átláttak rajta. Azt már akkor is tudtuk, hogy Bencét brutális módon ölték meg, ehhez kést és ásót használtak, a holttestet két helyen is elföldelték, és azt is, hogy halálát a kitartó bántalmazás ellenére fulladás okozta. A rendőrség számos részletről hallgatott, mint mondták, azok még a képernyőn keresztül is elviselhetetlenek lennének. A vádemeléskor azonban ezekre is fény derült.

Előbb kellett volna gondolkodni

P. Erika ügyvédje azt mondja, nem akar drámázni, nem fog hangulatkeltő mondatokkal védekezni. „Néhányan a vádlottak közül már-már anderseni magasságokat ütnek meg a különböző sztorikkal, kicsit könnyezünk, hogy én segíteni akartam” – mondja P. Erika ügyvédje, egyszerre kiosztva B. Józsefet és K. Józsefet. „Ezen akkor kellett volna elgondolkodni” – mondja az ügyvéd K. Józsefre utalva, aki utólag akart volna segíteni. Ez viszont P. Erikára is igaz, aki csak a bíróságon mondta azt, hogy sajnálja, hogy nem jutott eszébe akkor, hogy megpróbálja megakadályozni a cselekményt. „Ez az a tipikus eset, amikor mindenki mondja a magáét” – mondja az ügyvéd. Részletek a velvet.hu-n.

Tehát B. József (aki az ügyész beszéde szerint meggyilkolta Szita Bencét) és K. József (aki az ügyész szerint ebben segédkezett) ügyvédei felmentést kértek. És felmentést kért P. Erika, a vád szerinti felbujtó ügyvédje is.

Az utolsó szó jogán

Az elsőrendű vádlott: “Én most szabadultam a börtönből. Ha én vagyok az elkövető, akkor eltűnt volna a cipőm, eltűnt volna a ruhám, lemostuk volna a kocsit. Ha én vagyok az elkövető, akkor én vagyok olyan hülye, hogy másnap egész nap azzal a kocsival megyek?”– mondja B. József, aki megint komikusan azzal kérkedik, hogy mennyire agyafúrt bűnöző.

A másodrendű vádlott: B. Józsefhez hasonlóan ő sem mond újdonságokat, ezt is mesélte már korábban, hogy azért is vett részt a cselekményben, mert féltette a lányait, és azért nem jelentette a rendőrségen a gyilkosságot, mert félt, hogy B. József megkeresi a családját, és bántalmazza a lányait – mondja K. József.

A mostoha: P. Erika korábban azt mondta, a pszichológusa tanácsára vonja vissza a vallomását, mert a pszichológus azt mondta, hogy törődjön magával. Ezt P. Erika úgy értelmezte, hogy megpróbálja magát minden lehetséges módon kimenteni a felelősség alól. Lerobbantnak néz ki, de összeszedett ember benyomását kelti. A pszichológus akár azt is tanácsolhatta volna, hogy nézzen szembe önmagával, mert ez egyszer mindenképpen be fog következni.

Vége a szerdai tárgyalási napnak, ítélet csütörtökön két órakor várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik