Közélet

Halálos vadászbaleset Dévaványán

Az áprilisi halálos baleset vizsgálata lezárult, az orosz vadász előzetesben van.

Lezárult a nyomozás a Dévaványa határában 2013. április 15-én történt vadászbaleset ügyében. A tragédiát követően a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított büntetőeljárást. A bűncselekmény elkövetésével egy 39 éves orosz állampolgár gyanúsítható, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van.

A nyomozás adatai szerint 2013. április 15-én Dévaványa külterületén, a Nagy Károly parton bejelentett őzvadászatot tartottak. Ezen a vadászaton egy UAZ típusú gépkocsi tetőablakán keresztül lövést adott le az orosz vendégvadász, amely célt tévesztett. Ezután a fegyverén töltőfogást alkalmazott, majd úgy ült vissza a gépkocsiba, hogy – a vadászati törvényben foglalt rendelkezések ellenére – a fegyverén nem végezte el az ürítő fogást, azt nem biztosította be, hanem a jármű hátsó ülésre letette. A vendégvadász ezután a távcsövéért nyúlt, de közben véletlenül a fegyver elsütő billentyűjéhez érhetett, így egy vétlen lövést adott le, mely eltalálta az UAZ vezetőjét.

A dévaványai férfi a helyszínen életét vesztette. Az eljárásba bevont szakértő véleménye szerint az orosz vadász szabályszegése közvetlen összefüggésben áll a halálesettel, tehát a vadászatra vonatkozó előírások figyelmen kívül hagyása vezetett a tragédiához. Az orosz vendégvadászt kísérő vadász és a vadásztársaság részéről is megállapíthatóak a vadászat lebonyolításával kapcsolatos szabálytalanságok, de azok a nyomozás adatai szerint nincsenek közvetlen összefüggésben a sértett halálával. A rendőrség ezért a vadászat vezetőjével és a vadásztársasággal szemben a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati és Halászati Osztályánál kezdeményezett eljárást.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a nyomozást befejezte, az ügyben keletkezett iratokat a napokban vádemelési javaslattal továbbítják a Szarvasi Járási Ügyészségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik