Közélet

45 milliót követel Szita Bence anyja

szita-bence-gyilkosai(960x640)(3).jpg (szita bence gyilkosa, p.erika)
szita-bence-gyilkosai(960x640)(3).jpg (szita bence gyilkosa, p.erika)

Hogy a többszörösen visszaeső, hajléktalan emberektől hogyan hajtják majd be a pénzt, azt nem tudni.

Kedden reggel megkezdődött Szita Bence, a brutálisan megölt kisfiú gyilkosainak újabb tárgyalási napja a Kaposvári Törvényszéken. A bíró a szakértői véleményeket ismerteti a három vádlottal és várhatóan két tanút hallgat majd meg. Egyikük egy rokon, aki korábban megpróbálta lebeszélni a nőt arról, hogy megölje a gyereket.

A bíró a tárgyalás megkezdése után kiküldött a teremből mindenkit, akinek nincs köze szorosan az ügyhöz. Az orvos szakértő véleményét ugyanis zárt ajtók mögött kívánják bemutatni. Feltehetően az abban található brutális részletektől akarja megkímélni a nyilvánosságot. Az anya felháborítónak tartotta, hogy nem lehet bent. További részleteket a blikk.hu-n olvashat.

Szita Bence esete felkavarta az országot. A 11 éves gyereket októberben ölték meg, nevelőapja barátnőjének megbízására végzett vele két hajléktalan. A nő akadályként tekintett rá, úgy vélte, a gyerek az ok, amiért nem lehet boldog választottjával. Féltékeny volt a fiúra. A rémtett elkövetése után próbálta ugyan félrevezetni a rendőröket, de gyorsan átláttak rajta. Azt már akkor is tudtuk, Bencét brutális módon ölték meg, hogy ehhez kést és ásót használtak, hogy a holttestet két helyen is elföldelték, és azt is, hogy halálát a kitartó bántalmazás ellenére fulladás okozta. A rendőrség számos részletről hallgatott, mint mondták azok még a képernyőn keresztül is elviselhetetlenek lennének. A vádemeléskor azonban ezekre is fény derült.

Az elsőrendű vádlott

A velvet.hu azt írja, hogy a szakértői vélemény szerint az elsőrendű vádlottnál, a többszöresen visszaeső B. Józsefnél megállapítható az antiszociális személyiségzavar, de az nem olyan mértékű, hogy a józan ítélőképességét akadályozta volna. Röviden, nem találtak olyan kóros elmeállapotot, elváltozást, ami akadályozta volna a büntethetőségét. Jellemző rá a valóság elferdítése, megjátssza magát, manipulál. Amikor azt mondta a szakértő, hogy nagyon hidegen viselkedik az emberi kapcsolatokban, B. József egyetértően bólogatott.

A másodrendű

A másodrendű vádlott, K. Józsefnél több személyiségzavart is találtak, de egyik sem olyan súlyos, hogy a büntethetőségére hatással lenne. A vádlottnak volt pszichiátriai kórelőzménye, családi problémái miatt szorongásos tünetei lettek, ezeket kezelték. Összességében egy labilis, nehezen beilleszkedő, alkalmazkodási zavaros emberről van szó. Jellemző rá, hogy sajnáltatja magát, ugyanakkor könnyen elborul az agya.

A tanú, aki nem jelent meg

Az egyik tanú szerint P. Erika két éve tervezte a gyilkosságot. A sógorától tudta, hogy P. Erika mit tervez a gyerekkel, ezért egy idő után felvette és ezt eljuttatta a hatóságoknak. A vallomás szerint a tanú korábban többször hallotta, hogy P. Erika el akarja tenni láb alól a gyereket.

Konkrétumokat nem tudott, a sógora mellett az anyósától tudott a dolgokról. Azért készített két felvételt, hogy biztos legyen, hogy P. Erika tervezte a dolgot. A második felvételen irányított kérdéseket tett fel. A bíróság egyébként az ilyen felvételeket nem szereti, mert a másik fél, akit felvesznek, általában nem tud a felvételről, így bizonyítéknak sem lehet rendesen felhasználni. Mindenesetre a felvételből kiderül, hogy P. Erika 2 évig gondolkozott azon, hogy eltegye láb alól az áldozatot. Erre reagálva P. Erika a bíróságon azt vallotta, hogy ő ilyet nem tervezett.

A presszóst is meghallgatta a bíróság

Az utolsó ma meghallgatott tanú annak a presszónak az alkalmazottja, ahol a vádlottak találkoztak a gyilkosság előtt. Néhány percet látott csak az egész cselekményből. Ő volt az egyik ember, aki utoljára életben látta az áldozatot. Azt mondja, teljesen átlagos vendégeknek tűntek. Emlékei szerint sört és rövidet ittak a felnőttek, a gyerek pedig üdítőt és csokit kapott. Együtt távoztak nagyjából félóra után a presszóból. P. Erika ügyvédje arra volt kíváncsi, hogy a vádlottak együtt is érkeztek-e, a tanú szerint igen.

Biztos lábakon áll a vád

A vádlottak ugyan próbáltak hárítani, a másikra terelni, mindent bevetni, de eddig elég konkrét bizonyítékokat sorolt a bíró. Például a nyomszakértői véleményt, ami viszonylag határozottan állította, hogy K. József autójának a nyomait találták meg a gyilkosság helyszínén. Mindhárom elkövető cipőnyoma ott volt.

Tényleges életfogytiglant kért az ügyész

Az ügyészség szerint olyan súlyú bűncselekményt követtek el a vádlottak, hogy a büntetés célja csak akkor érvényesülhet, ha mindhárom vádlott élete végéig börtönben marad, vagyis tényleges életfogytiglant kér mindhárom vádlottra.

45 milliót követel a sértetti képviselő

“A sértetti képviselőnek nagyon nehéz dolga van ilyenkor, mert csak annyit kell mondania, hogy csatlakozom az ügyészi vádbeszédhez, én ezt megteszem. De engedjék meg, hogy az ügy súlya miatt néhány mondattal többet mondjak”– kezdi a sértetti képviselő. A gyilkosságot bestiálisnak tartja, viszont sértetti képviselőként nem mehet bele részletesen bizonyítási feladatokba, csak megfigyelő, és az áldozat érdekeit képviseli. Egyébként az igazság koncepciójáról beszél közben. Mondja a sértetti képviselő. És most kiderül, hogy miért egy nagynevű jogi iroda képviseli a sértettet. “Le kell dobjam a sértetti jogi képviselő virtuális talárját”– kezdi, majd bejelent egy polgári jogi igényt, a három vádlottól 15 millió forintot követelnek fejenként, hogy azt a sértett vér szerinti rokonainak ítélje meg a bíróság – írja a velvet.hu.

Mára vége, holnap folyt. köv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik