Közélet

Halál a magyarokra! – fordulat a verekedő romák tárgyalásán

Józsefváros (Józsefváros)
Józsefváros (Józsefváros)

A miskolci romák első fokon 41 év börtönt kaptak közösség elleni erőszak miatt.

Az Index.hu azt írja, hogy a fellebbviteli tárgyaláson kiderült, hogy az egyetlen olyan tanúvallomást, ami arról szól, hogy a miskolci romák 2009-ben magyarellenesség miatt támadtak a településükön cirkáló magyarokra, a rendőrök kényszerítették ki, veréssel.

A Miskolci Törvényszéken tartott keddi tárgyaláson az előzetes várakozások szerint ítéletet kellett volna hirdetni a 2009-es magyarellenes támadás ügyében, egy váratlan körülmény miatt azonban erre mégsem került sor. A bíróság ismét meghallgatta az egyetlen vádlottat, aki korábban arról tanúskodott, hogy az incidens idején magyarellenes kijelentések hangzottak el.

A tárgyalássorozat korábbi szakaszaiban már szóba került, hogy ezt a férfit kihallgatása során állítólag megverték a rendőrök, és így vették rá a terhelő vallomásra, ami a közösség elleni bűncselekmény egyik kulcsbizonyítékául szolgált. A lap szerint a keddi volt az első alkalom, amikor a bíróság érdemben foglalkozott a vádlott állításával, mégpedig, hogy nem tartja fent a vallomását, mert az erőszak hatására született. Az eljárássorozat korábbi szakaszaiban eljáró bíróságok megelégedtek annyival, hogy a nyomozást végző rendőrök kijelentették: ez nem igaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik