Közélet

Újabb veszélyes bűnöző kerül ki a börtönből

borton(2)(960x640).jpg (börtön)
borton(2)(960x640).jpg (börtön)

A hat vádlott közül háromnak már áprilisban megszűnt az előzetes letartóztatása. Most újabb rokon hagyhatja el a celláját.

Kapcsolódó cikkek

Csütörtökön jár le az ároktői bűnbanda néven elhíresült, az ország több térségében időseket kirabló, illetve meggyilkoló társaság egyik tagjának előzetes letartóztatása. A 2009-ben őrizetbe vett hat férfi ügyének következő tárgyalása július 2-án lesz. A Fővárosi Törvényszék szerint az eljárás többéves elhúzódása nem róható fel a bíróságnak.

A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ároktőn élő – egymással rokonságban álló – vádlottak Budapestre és különböző vidéki településekre jártak el lomtalanításokra. Ekkor figyeltek fel olyan idős emberekre, akikről azt feltételezték, hogy jobb anyagi körülmények között élnek, ezért elhatározták, hogy később betörnek hozzájuk és kirabolják őket.

A vád szerint 2008 szeptembere és 2009 áprilisa között különböző felállásban összesen 12 idős ember lakásába hatoltak be a vádlottak, és vittek el onnan készpénzt, értéktárgyakat. Betöréskor arcukat maszkkal eltakarták, kezükre kesztyűt húztak. A megfélemlített időseket bántalmazták, megkötözték, majd arra kényszerítették őket, hogy árulják el, hol tartják értékeiket. A magukra hagyott tulajdonosok közül ketten meghaltak.

A vádlottakat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberöléssel, jelentős értékre, bűnszövetségben elkövetett rablással, többrendbeli súlyos testi sértéssel, erőszakkal és csoportosan elkövetett magánlaksértéssel vádolja.

Id. R. Elemért és társait 2009 áprilisában vették őrizetbe, de a vádiratot csak 2011 augusztusában nyújtotta be az ügyészség. Még a nyomozás során, 2011-ben rendeltek ki szakértőt. A szakvélemény elkészítésére eredetileg kirendelt Semmelweis Egyetem DNS Laboratóriuma visszaküldte az anyagot, mert 2011. január 1-jétől a miniszteri rendeletben foglalt követelményeknek már nem felelt meg, ezért a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézetet rendelték ki 2011. május 29-ei “végső határidővel” – közölték.

A törvényszék ezzel kapcsolatban azt írta, hogy “az eljárás elhúzódása – így az, hogy ez idáig ítélet sem született az ügyben – nem róható fel a Fővárosi Törvényszéknek”. Hozzátette: a kiemelt ügyekre vonatkozó szabályokat maradéktalanul betartották, késedelembe nem estek, sőt póttárgyalási napokon is folytattak bizonyítást, hogy mihamarabb ítélet születhessen.

Időközben a hat vádlott közül háromnak – a törvényben meghatározott 4 év leteltével – még áprilisban megszűnt az előzetes letartóztatása, ketten még előzetesben vannak, míg a hatodik vádlott, R. András előzetese június 6-áig tart, akkor – akárcsak az említett három társa – ő is házi őrizetbe kerülhet Ároktőn. A Fővárosi Törvényszék közölte azt is, hogy az ügyben eljáró bíró több kiemelt jelentőségű ügyet tárgyal, ezért az ároktői bűnbanda ügyében a következő tárgyalási napot július 2-ára tűzte ki. Jelezték: azon a tárgyaláson a bíróság a szakértő ismételt meghallgatását és a bizonyítási eljárás befejezését tervezi, majd következhetnek a perbeszédek és a határozathozatal.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik