Közélet

Tanúk mesélnek a gyilkosokról a Szita Bence-perben

szita bence gyilkosai (szita bence gyilkosa, p.erika)
szita bence gyilkosai (szita bence gyilkosa, p.erika)

Eredménytelen volt a vádlottak szembesítése, egymásra mutogatnak, magukat ártatlannak tartják.

A harmadrendű vádlott, a nevét és arcát nem vállaló P. Erika meghallgatásával folytatódott a kegyetlen gyerekgyilkosság büntetőpere a Kaposvári Törvényszéken, hasonlóan nagy érdeklődés mellett, mint hétfőn. A bíró felajánlotta a másodrendű vádlottnak, Kertész Józsefnek, hogy reagálhat a nő korábbi vallomására, de a férfi azt mondta, nem emlékszik rá, mi hangzott el. Az elsőrendű vádlott, a fiút megkínzó Bogdán József erre elmosolyodott – írja tudósításában a sonline.hu.


A tárgyalás első napján készült felvételeket a képre kattintva nézheti meg!
Fotó: MTI / Varga György

Az asszony  ismét kijelenti, az a legnagyobb fájdalma, hogy Sántoson nem tudott segíteni a fiúnak. A nő és védője látszólag azt igyekeznek elhitetni, a vádlottat megfenyegették, és csak félelemből  vezette félre a hatóságot. Csak akkor mert beszélni, miután Bogdánt elkapták. Az ügyvéd egyébként egyfolytában anyaként, nagymamaként emlegeti P. Erikát.

Az elrablásról a nő azt mondta, Bogdán még Toponáron elvette tőle a fiút. Akkor látta utáljára életben Bencét. Járt kint a sántosi erdőben, de ott nem volt már velük a fiú. Ezután az ellopott kocsi sztorija következik, és sok “nem tudom”. Az asszony nem tud válaszolni a kérdésekre.

Hallottam egy nagy jajkiáltást, s tudtam, vége a Bencének – így folytatódott a nő vallomása. A földön feküdt, nem láttam rajta sérülést, de sötét volt. Ismét elhangzanak a gyilkosság részletei, P. Erika szerint is megtaposta Bogdán a földön fekvő, magatehetetlen kisfiút. A mérgezéses történet is előkerül, amikor egy energiaitalos palackba kevert szerrel akarták megmérgezni Bencét. A port Kertész hozta, de végül nem adta oda a gyereknek, mivel olyan büdös volt, hogy úgysem itta volna meg – mondta. A vádirat szerint az asszony még korábban adta a szalicilsavas üdítőt a gyereknek.

Összeomlott

A bíró nem sokkal ezután befejezte a nő vallomásainak ismertetését, kérdésére P. Erika kijelenti: a Sántoson történtekről a nyomozás alatt tett, míg az előzményekkel kapcsolatban a hétfőn felolvasott vallomását tartja fenn. A másodrendű vádlott, Kertész József ekkor zokogásban tört ki, bocsánatot  kért a szülőktől, mint fogalmazott: leírhatatlan, amit a gyilkosság helyszínén látott, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem gyilkos, és a másik két vádlott nem mond igazat. A férfi  teljesen összeomlott, levegőért kapkodott és zokogott.

Bogdán szerint színjáték volt Kertész kiborulása. És a nőé is. Pedig ők követték el a gyilkosságot.
Úgy váltogassák a vallomásaikat, mint a kaméleon – magyarázza. “Én viszont az elejétől következetes vagyok. Nem követtem el bűncselekményt!” A továbbiakban a hétfői monológjait ismételgeti a nyomok eltüntetéséről, az autózásról, a DNS-e hiányáról. Hol van itt az igazság? – kérdezi, és hozzáteszi, tudja, a rendőrök mindenképpen szeretnék belerángatni az ügybe, mivel többszörösen büntetett előéletű. A bíró figyelmezteti is, hogy nem ismételje magát.

A váldottak szembesítése eredménytelen volt, mindenki a másikat hibáztatja.

Jönnek a tanúk

Vége a reagálásoknak, a bíró elsőként Gyöngyi Sándort, Bence nevelőapját hívja a tárgyalóba a tanúk közül. Először az ügyész teheti fel kérdéseit. A férfi elmeséli, hogyan került hozzá a gyerek, hogy mindig jól viselkedett. Beszélt arról is,  volt párja gyermekével viszont nem jött ki, P. Erika fia ugyanis mással nem találta meg a hangot. Úgy véli, pszichológushoz kellett volna vinni. A gyerekek rossz viszony hatással volt kapcsolatukra, mindennapos volt a feszültség, emiatt költöztek szét.  Elmondása szerint erőszak sosem történt, az asszony próbált türemes lenni a gyerekkel, Bence sem panaszkodott soha. Viszont a lányától hallotta, volt olyan, hogy a nő rálépett a gyerek kezére – de ezt csak a gyilkosság után tudta meg. A mindennapi feszültség vezetett végül a szétköltözéshez.

A tanúvallomás szerint a szétköltözés után valamivel már úgy tűnt, rendeződik a viszony a két gyerek között: Bence rendszeresen járt P. Erikáékhoz, játszott a nő fiával. A dolgok tehát jó irányba haladtak. Miközben a nevelőapa beszél, az asszony lehajtott fejjel az ölébe ejtett kezeire mered. Eddig egy pillanatra sem nézett fel Gyöngyi Sándor beszéde alatt.

Rá mertem bízni a gyereket

Eljutottunk a gyilkosság napjáig. Rá mertem bízni a gyereket, hiszen bíztam benne, szerettem – mondja P. Erikáról a nevelőapa. Nem sejtette, mire készül, nagyon nyugodtnak tűnt. A férfi napközben próbálta utolérni, ám a nő kinyomta, nem vette fel, vagy éppen foglalt volt. Aggódott, mert lányától tudta, nem értek haza. Az asszony éjfélkor után kereste, akkor már azzal, hogy Bence eltűnt. Végül a férfi értesítette a rendőrséget.

Kertészhez fűződő ismeretségéről kiderül: régebbi, munkahelyi kapcsolat, ő segített neki betanulni egy korábbi helyen, ahová csak úgy vették fel az akkor még Kalányos József névre hallgató vádlottat, ha ő kezességet vállal érte. Állítja, akkoriban barátjának tekintette.

Utálta P. Erika fiát

Gyöngyi Sándor olyan részletesen beszél, hogy a bírónak nincs is kérdése hozzá, befejeződik a meghallgatása. Lányát szólították. A 20 éves lány az együttélésre úgy emlékszik, hogy P. Erika fiát mindenki utálta, hazudozott, mindent Bencére kent, olyat is állított, hogy megverte. Lilla körülbelül egy hónappal a gyilkosság előtt költözött apja barátnőjéhez, a nő ajánlotta fel neki.  Szerintem ez is a terve része volt – néz ismét hátra a lehajtott fejjel ülő vádlottra. Miután végzett, visszaül a helyére. A lány apja próbálta nyugtatgatni.

Újabb tanúk hívtak be, a férfit, akitől Kertész kölcsönkérte az ásót, majd utána a vadászok következtek. Egyikük azt mondta, éppen a körzeti vadőrért mentek, amikor belebotlottak a két férfiba. A nő ekkor az egyik kocsiban ült. Beszéltek velük, ugyanis hallottak egy lövést és meg akarták tudni, honnan jött. Aztán amikor elváltak, az erdőből kifelé menet az egyik vadászban felmerült, hogy le kellene zárniuk a sorompót és akkor a gyanús társaság az erdőben rekedne. Csak valaki megrongálta a berendezést, így ez nem sikerült. Azt is látták a tükörből, hogy egy autó követi őket egy darabig.

Bogdán szerint vele beszélt a tanú, nem Kertésszel. A vadász állítja, Kertésszel kommunikált. Fel is ismeri a vádlottat, aki viszont ezt tagadja, szerinte nem láthatta. A vadász viszont még a melegítőjét is pontosan leírja.

A második vadász arról mesélt, gondolta, hogy a vádlottak nem szeretkezni mentek az erdőbe. Felhívták a körzeti megbízottatt, aki ellenőrizte Kertész kocsiját, de az nem szerepelt a bűnügyi nyilvántartóban.

Ezután a benzinkuút dolgozóját hívták be. A kutas felismeri Bogdánt, aki igencsak koszos volt, amikor betért hozzájuk. Azt mondta neki, hogy disznóölésről érkezett, azért ilyen a ruházata. A férfi italt vett. A benzinkutashoz senkinek sincs kérdése, így jöhet a hajléktalanszálló portása, aki mindkét férfit felismeri. Mint mondja, egyik sem volt hangoskodó, inkább visszahúzódónak mondaná őket. A gyilkosság napján Kertész nem ment be este, Bogdán kilenc után érkezett meg, de később távozott. Neki is azt mondta, disznóölésen volt a barátnőjénél

Igenis nagyon szerette Bencét

Bogdán testvérének a bíró mentességet ajánl a rokonság miatt, de nem él vele. Elmesélte a gyilkosság másnapját, hogy merre járt a férfival, és azt is, amikor megállították őket a rendőrök. Ugyanis P. Erika kocsijával voltak, amit ekkor már köröztek. Miután kihallgatták őket, néhány napig nem találkoztak. A vádlott korábban azt is mondta, testvérével italozott a kisfiú halálnak napján. A tanú elismerte, hogy jártak néhány helyen, de arra nem emlékezett, mikor.

A bíró a tárgyalás végén felolvassa az egyik tanú vallomását, aki időközben elhunyt.  Ebből kiderül, hogy P. Erika deviánsnak írta le neki Bencét, valamint, hogy Gyöngyi Sándor verte a nő fiát. Állítása szerint a nő nagyon szerette a fiút. Úgy vélte, Bencét megszállta az ördög, ezért ördögűző imával próbálták kiűzni belőle. A tanú egyébként saját bevallása szerint is gyógyszert szedett. Azt vallotta, az asszony és fia spirituális lelkek voltak. Szerinte a nő gyerekének problémáit Bence váltotta ki, pedig az anya és fia kapcsolata amúgy csodálatos volt. P. Erikát a barátnőjének mondta. Egyszer találkozott Bencével, akkor elmondta a gyereknek, hogy van jó oldal és rossz oldal, illetve,  hogy utóbbi manipulálja a fiút.

Bence volt a gátja Erika és Sándor boldogságának, s a fiú eltűnésével ez a probléma megoldódott – mondta a rendőrségen. Erika tiszta lélek, akitől távol áll minden gonoszság – fogalmazott. A nő nem hitte el a rendőröknek, hogy a nevelőanyának bármi köze lehetett a kisfiú eltűnéséhez, szerinte a hatóság csak bele akarta keverni a nőt. Ő amúgy látta a tudatalattijában Bencét, aki egy mély gödörben ült, de élt, mert a szemét melegen tartotta… Meg is beszélték P. Erikával, hogy közösen imádkoznak majd érte, de a vádlott végül nem jelentkezett. A tanú csak akkor jött rá, mit gondol az ügyről a rendőrség, amikor kiderült, Kertészt is kihallgatták.

A megdöbbentő vallomás ismertetése után a bíró bejelentette, a keddi tárgyalásnak vége. A per június 4-én folytatódik, tanúk meghallgatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik