Közélet

Újabb kegyetlen részletek Szita Bence haláláról

szita bence tárgyalás (szita bence, tárgyalás, )
szita bence tárgyalás (szita bence, tárgyalás, )

Egyikük a vád szerint megkínozta a fiút, ütötte és negyvenszer megszúrta. "Olyan hang jött mint amikor a kutya elkapja a kis őzikét”- mondta a kisfiút elásó férfi.

Bogdán József korábban elfogultságot jelentett be a nyomozóhatóság ellen, állítja, a médiából tudta meg, mivel vádolják. Ártatlannak vallja magát, nem akar vallomást tenni, így a bíró felolvassa korábbi kihallgatásainak jegyzőkönyveit. Bűntársa viszont beszélni akar, ugyanakkor ő is állítja, nem bűnös a fiú megölésében.

Az első férfi felolvasott vallomásából kiderül, a férfi két héttel a fiú meggyilkolásának napja előtt ismerte meg P. Erikát, akit az utcán szólított le. Elmondása szerint szeretkezett is a nővel, nem is egy alkalommal – írja tudósításában a sonline.hu


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotók: MTI / Varga György

A férfi vallomásaiban sorra tagad. A gyilkosság idején viselt ruháján lévő sárfoltokra például azt mondta, horgászat közben szerezte. Állítja, nem ismerte a gyereket, csak a nőtől hallott róla, gyakran említette, hogy miatta kell haza sietni. “Szita Bencét nem ismerem, nem ismertem, a fotóját a Facebookon, illetve a hajléktalanszálló hirdetőfalán láttam csak.”

Tagadás, másokra mutogatás és ellentmondások

A harmadik vádlottat, Kertész Józsefet P. Erika mutatta be neki. Az új ismerős arra kérte, vagdossa össze felesége arcát és adja el prostituáltnak. Amikor hárman voltak, a nő végül megkérte, ölje meg a gyereket, akit ördögnek nevezett. Kertésznek adta a pénzt, az ásót, vele vetette meg az akkumulátorsavat. Bogdán állítja továbbá, a gyilkosság napján azért találkozott velük a presszónál, mert azt hitte, hármasban szeretkeznek majd.  Ezt bizonygatta a vadásznak is, aki kiszúrta őket az erdőben. Aztán elvált tőlük, a szexből elmondása szerint semmi sem lett. Azt állítja, este ismét találkozott velük, Bence ekkor már nem volt ott, de az asszonyt feltűnően idegesnek látta.

A képre kattintva galéria nyílik!

A férfi vallomásaiban kitart amellett, hogy saját telefonjáról sosem beszélt a nővel, hiába a bizonyíték. Pedig a gyilkosság napján öt beszélgetést is elé tártak, szerinte viszont ez képtelenség. Nem egyszer keveredett ellentmondásba, ha minden igaz lett volna, amit korábban elmondott, akkor egyszerre több helyen kellett volna lennie.

Vallomást akar tenni

Ezután cinkosát kérdezték, ő úgy döntött beszélni akar. Ő is azt vallja, az asszony mutatta be őket egymásnak. “Olyan ember, akivel nem lenne jó találkozni egy sötét utcán” – így szólt a felvezetés a nő részéről.  Kertész papírról olvasta fel mondandóját, beszéde nehezen érthető, az internetes portál tudósítója szerint olyan, mintha be lenne nyugatózva.

A férfi kitart amellett, hogy nem tudta, mire készülnek. Bogdán kést szorított a torkához, és azt parancsolta, maradjon nyugton. „Jóska, nyugi, most már nem lesz semmi gond, a Józsi tudja a dolgát, mondta nekem Erika – folytatja Kertész. Elmondása szerint hörgést hallott, majd társa ráparancsolt, hogy ásson. Ekkor látta a földön fekvő gyereket. Ő ásott, mert fenyegette a férfi, az asszony eközben világított az elemlámpával. „Esélyem sem volt, hogy szabaduljak, hogy az ásóval leüssem Jóskát, miközben levetkőztették a gyereket” – mondta. Kertész szerint csak a vadászoknak köszönhető, hogy élve megúszta. A véletlen találkozás után azért nem hívta a rendőröket, mert féltette lányai életét. Állítja, később visszament, hogy megkeresse  a gyereket, meg akarta menteni, de nem találta.  Este beszélt P. Erikával, aki próbálta megnyugtatni, a fiú jó helyen van, ne kutasson utána. Ugyanakkor megemlítette: a nő korábban csúnyán beszélt Bencéről, mocsoknak, tetűnek nevezte.

“Mint amikor a kutya elkapja a kis őzikét”

Miközben Kertész beszél, Bogdán folyamatos testbeszéddel “reagál”: bólogat, rázza fejét, olykor megfeszül.

A szünet után az ügyész arról kérdezi a férfit, honnan tudta Bogdán, hogy van nála ásó. A férfi összezavarodott, válasza is érthetetlen volt. Állítja, akkor látta először Bencét, amikor gyilkosa odahúzta. A gyerek nem volt eszméleténél, de még élt. „Nem fogsz könnyen megdögleni, kutya”- ezt mondta neki Bogdán, majd kétszer belerúgott. Később előkerült egy kés is, azzal esett a fiúnak. „Sajnos végig kellett néznem, nem tudtam elfordulni” – fogalmazott. A vádlott úgy hiszi, Bencét meg lehetett volna menteni.

A férfi elhallgatott, majd azt mondta, „olyan hang jött mint amikor a kutya elkapja a kis őzikét”. Ekkor elsírta magát.
Nincs több ügyészi kérdés, így hát az ügyvédek következnek. Kertész védője úgy próbálja terelni védencét, hogy az kimondja: nem tudott Bogdán előéletéről, s hogy mi a szándéka a másik két vádlottnak a gyerekkel.  “Nem is tudom, Erika volt-e állatabb vagy Jóska” – mondja.  Egyre azt bizonygatja, tényleg vissza akart menni a fiúért, csak eltévedt.

A férfi P. Erika ügyvédjének kérdésre arról is beszélt, azért szeretett a nővel beszélgetni, mert olyan volt, mintha egy pszichiáternek öntötte volna ki a lelkét. Azt is elismeri, hogy a tárgyalás előtt is vett be gyógyszert, a védő szerint ugyanis eléggé összeszedetlenül beszél. Tagadja, hogy az asszony célzott valaha is rá, hogy hármasban szexeljenek. Az ügyvéd erre emlékezteti, hogy a nyomozati szakban ezzel ellentétes vallomást tett. Az ügyvéd szerint ez egy újabb bizonyíték arra, hogy Kertész a gyógyszer miatt, vagy éppen hiányuk okán össze-vissza beszél.

A harmadrendű vádlott védőjének kérdésre Kertész azt feleli: azért nem értesítette a rendőröket és a mentőket, amikor elment a vadászok után Szentbalázs felé, mert tudta, hogy ezzel magát még nem mossa ki az ügyből. Ezért is akarta „visszalopni” a gyereket, aki ekkor még nem volt eltemetve, hiszen Kertész szerint még a sír sem volt kiásva, amikor ő elment. A védői kérdésekre aztán egyre inkább összezavarodik, hol arról beszél, semmit sem látott, máskor leírja, hogyan kínozta Bogdán a kisfiút.

Arról is beszél, ha a gyerekkel eljut a kórházba, utána elment volna a rendőrségre, hogy védelmet kérjen maga és családja számára Bogdántól.Ugyanakkor néhány perccel korábban még azt magyarázta arra kérte volna az orvosokat, tartsák titokban az esetet.

Bogdán reagál a cinkosa által elmondottakra. Szomorúan nevezi állításait. Arról győzködi a bírót, hogy Kertész minden szava hazugság. Azzal érvel, ha a férfi annyira félt tőle, miért nem kért segítséget a vadászoktól, akiknél fegyver is volt. Mint mondta, az egész bűntényt P. Erika és Kertész eszelték ki.

Utóbbi férfi válaszul pszichopatának nevezte őt. Szóvá tette azt is, P. Erika arcán a történtek után örömöt, kielégültséget vett észre. Ilyen felüdüléssel, örömmel soha ne lássak senkit, mint amit láttam az Erika arcán – tette hozzá. A férfi ezzel befejezte. Hamarosan megszólalhat az asszony is.

A tárgyalás délelőtt 9 órakor kezdődött a Kaposvári Törvényszéken. A tárgyalóteremben vannak Bence hozzátartozói, nevelőapja és annak lánya, és a fiú édesanyja is. A három tettes közül egyébként csak ketten vállalták arcukat és nevüket, a két férfi.

A kegyetlen gyilkossági ügyben április elején emelt vádat az ügyészség, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés miatt. A két férfit tettesként, a nőt felbujtóként vádolták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik