Közélet

Tragédiával is végződhetett volna a bölcsis szieszta

A háromévesekre többkilós faldarabok hullottak. Egy anyuka szerint a városvezetés a hibás a történtek miatt. A rendőrség nyomoz, de az önkormányzat és a katasztrófavédelem is vizsgálódik.

Mint arról korábban beszámoltunk, hat bölcsődés sérült meg Miskolcon kedden, amikor rájuk hullott az épület mennyezetéről a vakolat. A Bokréta utcai bölcsődében éppen altatták a kicsiket, amikor a faldarab rájuk esett.

Fotó: MTI / Vajda János

A boon.hu információi szerint kéttenyérnyi, több kilós darabok hullottak a sziesztázó háromévesekre, akik közül egy súlyosan – neki a combcsontja tört –, hatan pedig könnyebben sérültek. Dr. Nagy Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház orvos igazgatója a Hír24-nek elmondta, néhány kisgyermek esetében bőrsérüléseket kellett összevarrni, ők mindannyian otthon gyógyulhatnak, majd csak varratszedésre és kötözésre kell visszatérniük a kórházba. A combtörést szenvedett apróságot kedden megműtötték.

Hogy nem lett nagyobb baj – akár tragédia – a vakolatomlásból, annak köszönhető, hogy a fektetők nem közvetlenül a fal tövében voltak, hanem a terasz közepén, így az omladéknak csak egy kis része esett a gyerekekre – mondta a bölcsőde vezetője.

Egy, az Indexnek nyilatkozó édesanya szerint a mentők hamar a helyszínre érkeztek, és az intézet személyzete is gyorsan úrrá lett a helyzeten az első döbbenet után. Pánik, hisztéria nem tört ki. „Néhány lépésre voltunk az udvartól, amikor hallottuk a durranást. Nem tudom leírni a döbbenetet, amit éreztünk, de próbáltunk segíteni, amennyire tudtunk” – fogalmazott az anyuka.

A boon.hu beszámolója szerint az egykor óvodaként funkcionáló, régi, „szocreál” épület külsejét kívülről mozaiklapok takarják, melyek nagy része már sok helyen elengedett. Most azt tervezik, hogy egy darabon leverik a néhol hiányos mozaikburkolatot.

Az Indexnek nyilatkozó anyuka szintén az elöregedett épületet és az önkormányzatot, valamint a városvezetést okolta a történtekért, állítása szerint ugyanis a három épületrészes építményből csak az elsőt újították fel két évvel ezelőtt, azt, amelyik az utcáról is látható. A másik kettővel nem foglalkoztak, mondván, az úgysem látszik. A sajtónak nyilatkozó szülők közül többen egyébként úgy vélték, hogy a szabadban alvó gyermekek fölötti árnyékoló miatt szakadt le a vakolat.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt ismeretlen tettes ellen, szakértők bevonásával folytat eljárást. Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa azt mondta, az elsődleges rendőrségi vizsgálat kedden ugyan lezajlott, de majd a szakértők állapítják meg, hogy emberi mulasztás, vagy esetleg anyagelfáradás okozta-e a balesetet. A helyszínen a katasztrófavédelem is vizsgálódott, és Kriza Ákos polgármester is teljes körű vizsgálatot kért.

A Margaréta Bölcsőde ma kinyitott, de a hátsó területre, ahol a baleset történt, nem engedik a gyerekeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik