Közélet

Démonok szállták meg a kulcsi családirtót

kulcs (kulcs)
kulcs (kulcs)

Az első orvosi szakvélemény szerint tudathasadásos elmezavarban szenvedett. A kényszergyógykezelés után módosult a kórkép.

Tavaly áprilisban brutális bűncselekménysorozatra derült fény: a Fejér megyei Kulcson egy háromszintes családi házban négyen meghaltak és hárman súlyosan megsérültek. Hamar kiderült, hogy a brutális bűncselekményeket a 23 éves H. Csanád Jutas követte el.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság „négyrendbeli befejezett, és háromrendbeli kísérleti szakban maradt különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel” gyanúsítja a férfit. Csanád nem tagadta amit tett, de azt állította, hogy démonok szállták meg. Célja az volt, hogy családtagjait elkülöníti egymástól, és megöli őket.

Először április 4-én, a bátyját ölte meg a családi ház hátsó udvarán, ahol egy nyílpuskát akartak kipróbálni. Hátulról támadta meg a testvérét egy késsel. A holttestet a bokrok között hagyta. Másnap, április ötödikén a könyvtárszobában megtámadta a nagyapját. Először puszta kézzel, majd egy rugós bicskával. Miután meghalt, nagymamáját ölte meg egy disznóölő késsel.

Mivel ő is megsérült, vért vesztett, elfáradt és lepihent. Szüleire és nővérére másnap támadt rá. Lánytestvére kiabálására a szülők berohantak a szobába: az apját és az anyját felváltva ütötte, rúgta, illetve többször meg is szúrta őket egy késsel, illetve azzal a bozótvágóval, amivel először az apja próbált védekezni. Az apja meghalt, míg anyja és nővére életveszélyesen megsérült. Nem sokkal később nővére barátjára támadt, aki akkor ért a házhoz. Súlyosan sérült, de sikerült elmenekülnie.

A helyszín még azokat a nyomozókat és technikusokat is megviselte, akik már évek óta ezen a területen dolgoznak. A helyszíni szemle több órán keresztül zajlott. Egyszerre párhuzamosan két szemlebizottság dolgozott.

Tekintettel arra, hogy Csanád a vallomásában démoni megszállottságot említett, elmeorvos szakértővel vizsgáltatták meg. A szakvélemény szerint tudathasadásos elmezavarban szenved, kóros elmeállapota kizárta, hogy cselekménye következményeit felismerje. A bíróság ezért a letartóztatását megszüntette, és elrendelte a kényszergyógykezelését. Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben töltött hetek után Csanád higgadt, zavarodottságtól mentessé vált, így újabb elmeorvosi szakértői vizsgálatot végeztek.

Az igazságügyi pszichiáter szakértő, az igazságügyi orvos szakértő, valamint az általuk bevont igazságügyi pszichológus szakértő megállapította, hogy a gyanúsítottnál a bűncselekmény idején – teljes realitáskontroll vesztést okozó – elmezavar egyértelműen nem bizonyítható. A gyanúsított kóros elmeállapota nem tette képtelenné cselekményei következményeinek felismerésére vagy a felismerésnek megfelelő cselekvésre.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya pontosan egy év alatt befejezte az ügyben a nyomozást, az iratokat vádemelési javaslattal megküldte a Fejér Megyei Főügyészségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik