Közélet

Nem felelős a védőnő az éhen halt kisfiú haláláért

babaláb (babalábacska)
babaláb (babalábacska)

A vizsgálat szerint nem akadályozhatta volna meg a tragédiát.

A területi védőnő nem felelős az Agárdon éhen halt kisfiú haláláért – derült ki a Fejér megyei tiszti főorvos vizsgálatából. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a területi védőnő eleget tett a gyermekjóléti szolgálattal szembeni jelzési kötelezettségének, a vizsgálat pedig nem tárt fel olyan körülményt, amellyel a védőnő a tragédiát megelőzhette volna.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a védőnői ellátás írásos elutasítása esetén a népegészségügyi szakigazgatási szervek számára a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy hatósági eljárásban kötelezzék a szülőt vagy a szülőket az ellátás igénybevételére. A továbbiakban a rendőrségi vizsgálat feladata megállapítani, hogy ki tehető felelőssé a kisgyermek haláláért – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Mint arról korábban beszámoltunk, a gyermek annyira alultáplált volt, hogy másfél hete összeomlott a keringése. Szüleit néhány napon belül letartóztatták. A szomszédok szerint a nagyszülők máig az erődítményszerű házban élnek. Az apa, F. Balázs ügyvédje, Molnár Marcell cáfolta azt a hírt, miszerint a család fénnyel akarta táplálni a gyermeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik