Közélet

Rejtegették szülei a halálra éheztetett kisbabát

plüssmackó (plüssmackó, fehéroroszország, )
plüssmackó (plüssmackó, fehéroroszország, )

Négy felnőtt lakott a luxusvillában, de egyikük sem vette észre, hogy a kisgyerek haldoklik. Az FN24 cikkében arra keresi a választ, ki hibázott. Hogyan lehet észrevétlenül halálra éheztetni egy gyereket?

Megtagadták a látogatást, és nem engedték a gyerek közelébe a védőnőt annak a kisbabának a hozzátartozói, akit szülei hónapokon keresztül éheztettek, és akit szilárd étel helyett fényevéssel tápláltak Agárdon. A másfél éves kisfiú krónikus alultápláltságban szenvedett: a gyerek kevesebb mint 5 kiló volt, amikor megtalálták, jóval fejletlenebb, mint a hasonló korú többi gyerek. Hiába riasztották a mentőket, már nem tudtak segíteni a csontsovány apróságon.

Az FN24 információi szerint az agárdi védőnő annak idején tudott arról, hogy az anya terhes, sőt a szülés előtt két nappal járt is a családnál. Később azonban már nem jutott be a házba, és nem láthatta a gyereket. A szülők egy fővárosi orvossal igazolták, hogy kap ellátást a gyerek, a védőnői látogatásokat pedig tértivevényes levélben utasították el – írja a portál.

Faragó Rózsa, a gárdonyi Fókusz Családvédelmi Szolgálat vezetője a lapnak elmondta: tudott arról, hogy a család a szülés után visszautasította a szociális ellátást, ezért telefonon felvették a kapcsolatot a szülőkkel. Emellett tájékoztatót küldtek nekik, amelyben leírták: kötelességük a védőnőnek bemutatni a gyereket, vagy igazolást küldeni arról, ha más védőnő jár ki a gyermekhez.

Az FN24 szerint a történet itt válik zavarossá: egy 2004-es védőnői rendelet szerint ugyanis a védőnő nem választható szabadon. Ha a szülők elutasítják, a védőnőnek azt jeleznie kell. Úgy tudni, a mostani esetben a védőnő ezt meg is tette, és a jelzéseket bizonyító dokumentumokat a rendőrség lefoglalta.

Faragó Rózsa ugyanakkor azt mondta, ők a szülés óta nem kaptak jelzést, még a problémás esetek miatt negyedévente tartott jelzőrendszeri ülésen sem.

A rendőrség emberölés miatt nyomoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik