Közélet

Fertőzött tűktől rettegnek az újlipótvárosi szülők

Féltik gyermekeiket, azt mondják, egyre több az eldobott fecskendő. A probléma nem csak a XIII. kerületben harapózott el.

A kétgyermekes anyuka utoljára a napokban botlott bele egy eldobott fecskendőbe a Szent István parkban. Mondhatni szó szerint, mivel ez most nem a bokrok között, kerítés tövében lapult: az út közepén éktelenkedett, ahol a gyerekek is könnyedén rátalálhattak volna. Ambrus Tímea a Hír24-nek elmondta, kérésére elvitték onnan a veszélyes eszközt, hála a tűcsereprogramnak, így szerencsére nem történt baj.


Forrás: Ambrus Tímea

Az anyuka úgy látja, azóta szaporodnak meg ezek az esetek, mióta megszűnt a park nappali őrzése. A szülők aggódnak, attól tartanak, a jó idő még több drogost vonz majd ide. Mint mondta, az elmúlt 2-3 hónapban körülbelül féltucat olyan fecskendőről tud, amelyet szülők találtak, ám ezek már csak a “maradékok”,mivel a tűcsereprogramban dolgozók naponta egyszer átfésülik a park egész területét, így vélhetően ők lényegesen többet gyűjtenek be.

Az iskolákhoz fordultak

Olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy egy kisdiák is tűt talált hétfőn, amely meg is szúrta. A szülők összefogtak, és azzal a kéréssel fordultak a környékbeli iskolák vezetőihez, hogy a tanárok hívják fel a gyerekek figyelmét az ezzel járó veszélyekre, magyarázzák el nekik, miért nem szabad hozzányúlni a fecskendőkhöz.

Az a baj, hogy 2-3 éves gyerekkel viszont ezt nehéz, sőt, szinte lehetetlen ezt megértetni – mondta az anyuka. Ambrus Tímea plakátot tett ki a parkban, hogy figyelmeztesse a betérőket, különösen figyeljenek oda, főképp apróbb csemetéikre.

Aláírást gyűjtenek, addig is…

Az asszony szerint a szülők azt szeretnék, ha a parkot ismét egész nap őriznék, emiatt most aláírásgyűjtésbe kezdtek. A Főkert Parkfenntartó Kft-től azonban állítása szerint azt a választ kapták, nincs pénz erre. A problémát egyénként jelezték az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak, rendőrségi feljelentés viszont egyelőre született. Míg nincs átfogó megoldás, a szülők attól sem riadnak vissza, hogy maguk vigyék biztonságos helyre az elhajított fecskendőket.

Szélmalomharc

Kerestük Főkert Parkfenntartó Kft.-t is az ügyben. Erdélyi Krisztina, pr és marketing csoportvezető a Hír24-nek elmondta, a tudnak a problémáról, sajnos a park dolgozói is találtak már elhajított fecskendőket. Hiába zárják a parkot, vannak, akik átugrálnak a kerítésen, vagy egyszerűen letörik a lakatot, úgy jutnak be. Ideális terep a kábítószer-fogyasztók számára, hiszen itt el tudnak bújni.

Mint mondta, összesen 6 millió m2 zöldfelületet gondoznak a fővárosban, ezek közül a Szent István park az egyetlen zárt terület. Erdélyi Krisztina szerint általános problémáról van szó, városszerte – parkokban és játszótereken egyaránt – előfordulnak a fentihez hasonló esetek. A Főkert emberei egyébként napi 8-9 órában igyekeznek összegyűjteni az úgynevezett drogszemetet, de ennek ellenére egyre intenzívebb ez a jelenség.

Vizsgálni fogják

Kovács Viktória, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Hír24-et arról tájékoztatta, hogy eldobott fecskendőkkel kapcsolatban ez idáig nem érkezett bejelentés sem a környéken lakók, sem a park fenntartója részéről. A most tudomásunkra jutott esetet azonban a XIII. kerületi Rendőrkapitányság megvizsgálja, és indokolt esetben visszatérően ellenőrizni fogja az érintett területet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik