Közélet

Épületek százait szállták meg a tűzoltók

tűzoltóság (tűzoltóság, )
tűzoltóság (tűzoltóság, )

Megközelíthetőség, menekülési útvonalak, egyéb biztonsági előírások  – körbejártak és értékeltek, közben kiosztottak csaknem 120 bírságot.

A tűzoltók az elmúlt hónapokban a középmagas, magas lakóépületeket ellenőrizték, összesen 980-at. Ez több mint 1800 lépcsőházat jelent. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint ezalatt vizsgálták az épület megközelíthetőségét, a tűzoltási felvonulási terület kialakítását és használhatóságát is

Elmaradt karbantartás, felülvizsgálat

Ami az épületek megközelíthetőségét illeti, az épületek jól vizsgáztak, bár akadt, ahol nyoma sem volt kijelölt „tűzoltási felvonulási területnek”. A parkolás még mindig többfelé okozott gondot, összesen 200 helyszínen ütköztek ebbe a problémába. Ellenőrizték a fali tűzcsaphálózatot is, nagyjából az esetek ötödénél találkoztak valamilyen hiányossággal. A hő- és füstelvezetés „frontján” – ha nem is vészesek az eredmények – azért van mit bepótolni. Volt, ahol a karbantartást vagy éppen a kötelező felülvizsgálatot hanyagolták el az illetékesek. Ami a villamos, illetve a villámvédelmi berendezéseket illeti, hasonlók a tapasztalatok.

A kiürítési útvonalak állapota a katasztrófavédők szerint hagyott némi kívánnivalót maga után, többtucatnyi helyszínen jártak, ahol éghető anyagokat tároltak, volt, ahol túl szűk hely maradt csak menekülni, és a jól ismert probléma is felütötte a fejét itt-ott: zárt rács a folyosókon, ami egyrészt a kijutás miatt rizikós, másrészt 26 helyszínen tűzvédelmi berendezést zárt el. Az is kiderült, hogy a lakók a közös tereket – szemétledobó, villanyóraszekrény – gyakorta nem arra használják, amire kéne, hanem tárolóként.

Fotó: Kummer János

Menekülhetnének, de hol a kulcs?

Az OKF figyelmeztet, ha tűz ütne, nagyon fontos, hogy legyen lehetőségünk a tetőre menekülni. Jó hír, hogy az ellenőrzött épületek csaknem mindegyikében biztosított volt a szomszédos lépcsőházak közötti átjárás. A rossz hír viszont, hogy 18 épületnél nem találták az ajtó vagy rács kulcsát, ami tűz esetén nem éppen szerencsés.

Szintén fontos, hogy az épületeket szükség esetén áramtalanítani tudják, ennek dacára a főkapcsoló helyét egyes helyszíneken nem jelölték, vagy éppen „csak” nem lehetett a közelükbe férkőzni. A házakba való be-, illetve az onnan való kijutás lehetősége azonban mindössze egy esetben nem volt megfelelő, ott a menekülésre számításba vett ajtót lezárták, nyitása időveszteséget jelenthet.

Kiderült az is, hogy egy kivétellel valamennyi vizsgált épületben kidolgozták a tűzvédelmi használati szabályokat, bár csaknem száz esetben nem a jelenleg hatályos jogszabályok szerint. A tűzvédelmi előírásokat összesen 13 épületnél egyáltalán nem ismertették a lakókkal.

Volt, aki nem úszta meg

A tapasztalt hiányosságok különböző szankciókat vontak maguk után. A hatóság 115 esetben szabott ki tűzvédelmi bírságot. A hatósági felhívás lehetőségével 554 esetben éltek, kötelezést pedig 124 esetben adtak ki  a hiányosságok megszüntetése érdekében.

A katasztrófavédelem szerint általánosságban elmondható, hogy a középmagas, magas lakóépületek tűzvédelmi helyzete javult, ebben nagy szerepe van az ismétlődő ellenőrzéseknek. Úgy vélik, ahhoz képest, hogy hány helyen jártak és mi mindent vizsgáltak, viszonylag kevés hiányosságra bukkantak. Állítják, feltűnően csökkent azoknak az eseteknek a száma, ahol a szabálytalan tárolás okozott volna problémát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik