Közélet

Szellembiciklikkel mentenének életeket

biciklik (bicikli, kerékpár)
biciklik (bicikli, kerékpár)

Halálos balesetekre emlékeztetnek majd a kerékpárok.

Felhívásban kér használt, illetve üzemképtelen kerékpárokat helyi lakosoktól a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság egy ez év őszén induló, Szellembicikli elnevezésű különleges balesetmegelőző programhoz.

Terveik szerint a felajánlott kétkerekűeket fehérre festve helyezik majd el a megye közútjai mentén, korábbi halálos kimenetelű kerékpáros balesetek helyszínein.

Az ötletet egy amerikai kezdeményezés adta számukra a Szellembicikli program megvalósításához. Az első ilyen kerékpár 2003 októberében jelent meg az Egyesült Államokban, ahol a fehérre festett kétkerekűt „Itt ütöttek el egy biciklist” felirattal látták el.

Az ottani tapasztalatok azt mutatták: a sajátos mementó nagy hatással van a mellette elhaladó autósokra. A sor ezt követően 2004-ben Pittsburgh-ben, 2005-ben New Yorkban és Seattle-ben, majd 2006-ban Chicagóban folytatódott. Londonban 2005-ben és 2006-ban állítottak fel szellemkerékpárokat. A kezdeményezéshez mára a világ több tucatnyi városa csatlakozott.

A megyében az országos átlagnál több kerékpáros baleset történik, nagyjából minden negyedik személyi sérüléssel járó baleset érintettje biciklis.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik