Közélet

Árvíz, belvíz: javult a helyzet, de…

Belviz(1)(960x640).jpg (árvíz, belvíz)
Belviz(1)(960x640).jpg (árvíz, belvíz)

Az országban sehol nincs meteorológiai riasztás, de az elmúlt napok csapadékos időjárása még több megyében gondot okoz. Több út is le van zárva.

A magyarországi folyószakaszokon – Ipoly, Takta, Sajó, Lónyai főcsatorna, Tarna, Hármas-Körös, Rába, Mura – 1640 kilométer hosszon elsőfokú, 818 kilométer hosszon – Tisza, Túr, Zagyva, Bodrog – másodfokú, 321 kilométer hosszon – Hortobágy- Berettyó, Fekete-, Fehér- és Kettős-Körös, Kraszna, Zala – pedig harmadfokú árvízvédelmi készültség van.

A hét második felében akár 14 fok is lehet, ám esernyőre továbbra is szükség lesz.

Tizenkilenc településen még védekezni kell

Hét megye tizenkilenc településén folytatnak árvízi, tizennégy megye hatvanegy településén pedig belvízi védekezést. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan több mint 158 ezer hektár. Tizenkét vízügyi igazgatóság területén 16 szakaszon elsőfokú, 49 szakaszon másodfokú, kilenc szakaszon pedig harmadfokú a belvízvédelmi készültség.
Belvíz miatt országosan kilenc embert telepítettek ki. Továbbra is vannak forgalom elől elzárt utak, öt megyében összesen harmincegy.

Sok riasztást kaptak a tűzoltók a víz miatt

Vízeltávolítás miatt tizenegy alkalommal kérték a katasztrófavédelem segítségét szerdán Fejér megyében. Székesfehérváron a Sörház téri főiskolai kollégium alagsorában nyolcvan centiméter magas víz gyűlt össze, amely veszélyeztette az irattárat. Ercsiben és Dunaújvárosban a felázott talaj csúszott meg a Duna-parton.

A Somogy megyei Fonóban beomlott egy körülbelül 150 négyzetméter alapterületű családi ház pincéje. Ledőlt az épület tűzfala, a ház lakhatatlanná vált.

Tolna megye tűzoltóit tizenháromszor riasztották: Döbröközön három házat kellett homokzsákokkal védeni, Tamásiba és Dombóvárra összesen hétezer homokzsákot vittek. A megye folyói már apadnak.

Zala megyében délután óta nem volt  számottevő csapadék, így a folyókon és patakokon a hétvégi első után a második árhullám van levonulóban. Zalaapátinál szerda hajnalban tetőzött a Zala folyó, azóta folyamatosan csökken a vízszint. Még érvényben van ugyan a harmadfokú árvízvédelmi készültség, de a folyó már az alsó szakaszán is apad.
A helyzet javulását mutatja az is, hogy jelentősen csökkent a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére beérkező segélyhívások száma is.

Éjjel enyhén emelkedett az Ipoly vízszintje Nógrád megyében, szerda délután óta apad ugyanakkor a Zagyva. Ipolytarnócnál tegnap délután négy óra óta kilenc centimétert  emelkedett az Ipoly, ezért továbbra is a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A folyó más szakaszain első-, illetve másodfokú a készültség. Húsz centimétert emelkedett a Maconkai tározó vízszintje, alacsonyabban áll ugyanakkor a Mátraverebélyi tározó vize. Ludányhalászi településen ugyancsak él a harmadfokú készültség a megemelkedett belvíz miatt, a helyszínen folyamatosan tartanak a védekezési munkálatok.

Nem történt jelentősebb változás tegnap óta Győr-Sopron megye ár- és belvízi helyzetében. A Rába egyes szakaszain első-, máshol pedig másodfokon védekeznek. Az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék jelentősen megnövelte a vitnyédi tó vízét, amelynek közelében egy fogadó és lakóházak vannak. A veszélyeztetett ingatlanok védelme érdekében a katasztrófavédelem egységei szivattyúzási munkálatokat végeznek, a vizet a tóból a fogadó mellett lévő Kardos-érbe emelik.

Komárom-Esztergom megyében kilencszer hívták a tűzoltókat, vizet kellett szivattyúzni.

Árvízvédelmi készültség van

Nem változtak a készültségi szintek tegnap óta Hajdú-Bihar megyében sem, a Berettyó torkolatánál a Szeghalom-Darvas védelmi szakaszon továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Harmadfokú a készültség a Hortobágy-Berettyó Bucsa-Nádudvar védelmi szakaszán. Több védelmi szakaszon elsőfokú a készültség, tíz védelmi szakaszon pedig a belvíz miatt van készenlét.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt településén, Tiszalökön, Nyíregyházán, Nagyecseden, Kótajon és Gávavencsellőn folytatnak belvízi védekezést.

Csongrád megyében hat településen első, míg négy településen másodfokú védekezést rendeltek el, a Tisza Csongrád és Mindszent közötti szakaszán elsőfokú árvízi védekezés zajlik. Hat település első-, négy másik pedig másodfokon védekezik a belvíz ellen. A megyében összesen harminc szivattyútelep üzemel, ebből 22 éjjel-nappal működésben van. A szivattyúk csak a tegnapi napon összesen mintegy négymillió köbmétervizet emeltek át. Csongrádban jelenleg csaknem 26 hektár áll belvíz alatt. A Hármas-Körös egyes szakaszain emelték a készültségi szintet, így már van olyan rész, ahol másodfokon védekeznek.

Az ár- és belvízi helyzet a megye  tűzoltóinak is munkát adott, Szentes egyik ingatlanában a belvíz a villanyóra szekrényét veszélyeztette, itt szivattyúval avatkozott be a helyi egység, Makón pedig egy tanyaépületnél kellett a vizet eltávolítani. Egy másik makói lakóházat is belvíz veszélyeztetett, szivattyúzással oldották meg a helyzetet a tűzoltók. Szentesen három helyszínen is szivattyúzással avatkoztak be az egységek, egy állattartásra használt épületnél, illetve két lakóháznál nyújtottak segítséget.

A Fehér-Körösön az árvízi védekezési készültség másodfokúra módosult, Békés megye hivatásos tűzoltóinak az elmúlt órákban sehol nem kellett az ár- és belvíz miatt beavatkozniuk. Gyomaendrődön egy melléképületbe nagy mennyiségű víz folyt be, azt a Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság tűzoltói távolították el.

Szerdán negyvenkét segélyhívás érkezett a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központjába.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében  összesen 420 kilométer hosszú védvonalon tartanak fenn elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Magasabb, másodfokú készültséget rendeltek el a Hármas-Körös jobb partján, valamint a Hortobágy- Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között. Harmadfokúról másodfokúra mérsékelték ugyanakkor a készültséget a Zagyva mindkét partján. A legmagasabb szint van érvényben a Hortobágy-Berettyón Karcag-Kisújszállás térségében. A belvíz miatt jelenleg Fegyvernek településen, a Büdöséri belvízöblözetnél kell a legmagasabb fokozatban védekezni.

Lezárt utak Zalában

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. zala megyei közútkezelője az áradások miatt a napokban több utat is lezárt, valamint egyes útszakaszokon sebességkorlátozás van érvényben még jelen pillanatban is: Nagykanizsánál a 6804-es úton, Bocskánál a 74-es úton, Keszthelynél a 7327. számú mellékúton, Kehidakustánynál a 7352. számú mellékúton, Szilvágynál a 7405. számú mellékúton, Zalaszentgyörgynél a 7411. számú mellékúton, Csesztregen a 7423. számú mellékúton, Letenyénél a 7540. számú mellékúton, Baktüttősnél a 7543. számú mellékúton, Pákán a 7543. számú mellékúton valamint Alsószenterzsébeten a 75133. számú mellékúton. Félpályás lezárás van még mindig érvényben Dötknél a 73205. számú mellékúton. Teljes útzár van Tormaföldénél a 7539-es számú mellékúton. A közútkezelő 2013. április 3-án este a 76-os főút külső sávját Nagykapornak után partcsuszamlás miatt lezárta.

Győr-Moson-Sopron megyében

Győr-Moson-Sopron megyében a vízátfolyások miattteljes útzár van érvényben Szany  és Vág határában, Kisbabod és Bodonhely között. Félpályán haladhatnak a járművek Agyagosszergény, Gyóró, Csapod-Pusztacsalád Pusztacsanád-Iván, Fertőszentmiklós-Csapod, Und és Zsira között. Útszűkület nehezíti a közlekedést és lassítja a forgalmat Vitnyéd-Csapod és Pusztacsalád-Iván között, Ravazd településnél.

És Borsodban is

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Sajókaza és Sajóivánka közötti útszakasz (2603 számú út), a Kesznyéten és Sajóörös közötti útszakasz (36107 számú út), a Muhi és Köröm között komphoz vezető útszakasz (3601 számú út) – a komp nem üzemel, az Ároktői komphoz vezető útszakasz (3307 számú út) – a komp nem üzemel, a Dédestapolcsány és Tardona közötti útszakasz (25127 számú út), a Putnok és Sajómercse közötti útszakasz (2523 számú út).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik