Közélet

A VÉSZ visszavág

A szövetség vezetője állítja: valakiknek az a céljuk, hogy ellehetetlenítsék a munkájukat. Éliás Ádám cikkünket támadásnak érezte, és azt kérte, válaszát csorbítatlanul közöljük. Íme.

Azok a volt VÉSZ tagok, akik sikertelenül próbálták megszerezni a Szövetség feletti abszolút befolyást, egy dilettáns, hamis, tendenciózus adatgyűjtés eredményeit közölték a VÉSZ működéséről. Ez a „felmérés” hemzseg a valótlanságoktól, semmi köze a tényekhez.

A valóságnak megfelelő adatok

A VÉSZ 62 tagszervezet-cég  és személy jogszerű követelésének érvényesítésében ért el részleges, vagy teljes sikert. Ezekben az ügyekben létrejött megállapodások 819,5 millió forint kifizetését tartalmazták. Ebből a mai napig realizálódott 570,8 millió forint. 146 millió forint kifizetése folyamatban van, a megállapodásokban rögzített jogtechnikai és pénzügy-technikai megoldások kialakításával. 102,7 millió forint kifizetését a megállapodások ellenére, azok megszegésével megtagadták a megrendelői oldalon lévő szereplők, így ezekben az ügyekben a VÉSZ további fellépése szükséges.

A listák és dokumentumok rendelkezésre állnak, bárkinek, a sajtó képviselőinek, vagy bárki érdeklődőnek megmutatjuk. A tagszervezet-cégek bizalmas üzleti adatait nem hozhatjuk nyilvánosságra, de belső megállapodásunk szerint az érdeklődőknek megmutathatjuk a VÉSZ tevékenységével összefüggő dokumentumokat. A nyilvánosságra hozásról azonban csak a megsegített tagszervezet dönthet.

Tudjuk jól, hogy a kárvallott vállalkozások ezreihez, tízezreihez mérten ez az eredmény csepp a tengerben, s nem is azért közöljük, mintha dicsekedni szeretnénk, de  a valóságot szerettük volna azokkal a valótlan adatokkal szembesíteni, amelyeket a Szövetség ellenségei becstelenül valósaknak állítanak be.

A VÉSZ fellépésének lényege és jelentősége egyébként nem a pénzkövetelések érvényesítésével összefüggő számszerűségben rejlik önmagában. Elszánt küzdelmünkkel megálljt parancsoltunk a gátlástalanságra bátorodott pénzhatalom spekulációjának, akár a kkv szektor érdekvédelméről, a kár a kilakoltatások megakadályozásáról volt szó.

Tény, hogy korántsem tudtunk minden esetben eredményt elérni. 40% körüli hatékonyságunktól egyáltalán nem vagyunk magunk sem elragadtatva.

A dolgok azonban lassan megváltoztak. Fellépésünkkel elértük, hogy ma már nem bombabiztos üzlet Magyarországon a teljesítő cégek ki nem fizetése, a kiszolgáltatottak tönkretétele. Legfőképpen pedig az az eredmény fontos, hogy az új jogszabályozásba több mint fél tucatnyi (sic!) régi követelésünk belekerült. A jövő felől nyugodtak lehetünk. Ahogy élő, működő valójában érvényesül az új szabályrendszer, többé nem alakulhat ki tömegesen lánctartozás. Az eddig felhalmozódott lánctartozások ügye viszont rendezetlen még, ezért folytatnunk kell a küzdelmünket. Ebben akarnak minket lebénítani ellenségeink, de ez hiábavaló próbálkozás.

Az új jogi szabályozásról hamarosan áttekintést teszünk közzé www.veszov.hu honlapunkon.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik