Közélet

Kitelepítik Lovászi lakóit a víz miatt

belvíz (belvíz, árvíz, )
belvíz (belvíz, árvíz, )

Az érintettek a helyi általános iskolában várják, hogy jobbra forduljon a helyzet. Vasban három település megközelíthetetlen.

Vasárnap estétől hétfő reggelig csaknem száz riasztást kaptak a tűzoltók, néhány kivételtől eltekintve valamennyi helyszínen az árvíz vagy a belvíz miatt volt szükség a segítségükre. Az feladatok felét műszaki mentések tették ki.

A vasárnapi ár- és belvízi védekezésben vízügyi szakemberek, katasztrófavédők, közfoglalkoztatottak, mentőszervezetek, önkéntes állampolgárok és önkéntes tűzoltók vettek részt, de rendőrök, polgárőrök is akadtak a „csapatban”. Több mint ezerötszáz ember igyekezett útját állni a víznek, szivattyúk dolgoztak és csaknem 38 ezer homokzsák bevetésére volt szükség.

Hiába az erőfeszítés, három Vas megyei település, Csénye, Bögöt és Porpác  megközelíthetetlenné vált hétfő délelőtt.

Vas után Zalában is megtörtént a baj. Lovászi a napok óta tartó esőzés és a hóolvadás miatt maradt alul, a Kerka patak megáradt, a víz elérte a lakóházakat. Fél 2-kor megkezdődött a lakók kiköltöztetése. Az embereket egyelőre a helyi általános iskolában szállásolják el. Az üresen maradt házakra és a lakók értékeire a rendőrök vigyáznak.


Víz alatt egy sportpálya (Fotó: MTI)

Készültség készültség hátán

A magyarországi folyószakaszokon jelenleg 1206 kilométeren – a Bodrog, az Ipoly, a Kraszna, a Tisza, a Hármas-Körös, a Rába, a Takta, a Zagyva és a Zala szakaszain-  elsőfokú, 130 kilométeren – a Hortobágy-Berettyón, a Taktán- másodfokú, míg az Ipolyon, 5 kilométer hosszúságban harmadfokú árvízvédelmi készültség volt vasárnap. Tíz megye harminchat településén árvízi, tizenhárom megye hatvankét településén belvízi védekezést folytattak. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan egy nap alatt másfélszeresére, 121300 hektárra nőtt, ennek csaknem a fele vetés-szántó. Tizenkét vízügyi igazgatóság területén tizenhét szakaszon első-, negyvenegy szakaszon másod- és öt szakaszon harmadfokú fokú belvízvédelmi készültség volt érvényben. Hat megyében összesen huszonhét utat kellett lezárni, és nem lehetett használni a pinkamindszenti határátkelőt.

Családokat költöztettek ki

Éjszaka tovább csökkent a Nógrád megyei vízfolyások áradásának intenzitása, Ipolytarnócon hétfőn kora reggel óránként már csak egy centimétert emelkedett a vízszint. Reggel hat órakor az Ipoly Ipolytarnócnál 406 centiméteren állt. Hajnali 3 órakor a településen két család jelezte, hogy szeretné elhagyni otthonát, így őket – összesen tíz embert – a volt általános iskolában kialakított befogadóhelyre vitték. Ipolytarnócon továbbra is a legmagasabb árvízvédelmi fokozat van érvényben, a szakemberek hétfőn délelőttre várták a tetőzést. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van az Ipolyon Nógrádszakálnál, a Zagyván pedig a maconkai és a mátraverebélyi tározónál, illetve a patak Nemti-Dorogházai és Pásztói szakaszán. A Dobroda-patak szintje Litkénél az éjszaka tovább csökkent, így ott senkit sem kellett kitelepíteni.

Gigatetőzés

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rába körmendi szakaszán, mivel hétfő délelőttre várták a tetőzést. Vas megye kisebb folyóin tovább folytatódik az apadás. Vasárnap este 6 órától hétfő reggel 6 óráig összesen tíz esetben, a két nap alatt összesen harmincnyolc alkalommal volt szükség a tűzoltók segítségére. Főként szivattyúzniuk kellett, házak pincéjébe tört be a víz, vagy éppen árkokból kellett vizet átemelni, megakadályozva ezzel, hogy épületeket öntsön el az ár.  A megyében figyelőszolgálat működik.

Vízátfolyások miatt teljes útzár van érvényben a Bük-Acsád, Vasszentmihály-Csörötnek, Csörötnek-Rönök, Molnaszecsőd-Döröske, Boba-Nemeskocs, Nagygeresd-Vasegerszeg, illetve félpályán halad a forgalom Gércét Vásárosmiskével és Vönöcköt Kemenesmagasival összekötő útszakaszon.

Hétfő reggel újabb óta utakról mondhatnak le átmenetileg a közlekedők. Számos mellékutra került “lakat”. Ez vezetett végül oda, hogy a fent említett településeket jó ideje megközelíteni. Délutánra azért egyik-másik utat is sikerült felszabadítani.


Elárasztott utak Zalában (Fotó: MTI)

Kicsi jobb volt – eddig

Vasárnap reggelre tovább javult a helyzet az eső tépázta Zala megyében. A Murán, Letenyénél ugyan még emelkedik vízállás, de ennek üteme éjfél körül lelassult. A Murát tápláló zalai patakok felső szakaszán már megindult az apadás, az alsó szakaszokon is tetőzés közeli állapotban vannak a vízfolyások. A Zala folyó középső szakasza is apad, így már levonulóban az árhullám, jelenleg az alsó szakaszok felé halad az árhullám teteje. A folyó Zalaegerszegnél éjfél körül tetőzött, és kisebb problémát okozott: a megyeszékhely Neszele városrészében a mélyebben fekvő lakótelkeken garázsokba folyt be a víz, így ott homokzsákokat vetettek be.  Hajnalra „fogytak el” a segélyhívások.

A sárátfolyások miatt a megyében továbbra is zár alatt van a Lentikápona-Bárszentmihályfa közötti útszakasz és a Söjtör-Tófej közötti út.

Itt sem maradtak el az újabb útzárak hétfőn, Pusztacsanád és Iván között, Fertőszentmiklós és Csapod között egyáltalán nem lehet közlekedni, és – ahogy említettük – Lovászi lakóit költöztetik.

Gátépítés gőzerővel

Győr-Moson-Sopron megyében összesen 31 helyen dolgoztak a tűzoltók, hivatásosok és önkéntesek. Nekik is szivattyúzniuk kellett. A Cuha-Bakonyér vízszintje az esős időjárás miatt megnövekedett, ezért Mezőörsön már megkezdték a védekezési munkálatokat. A gátépítést 150-180 méter hosszan, hetven ember részvételével, hat munkagéppel késő este fejezték be. A Cuha-Bakonyér vízszintje az éjszakai folyamatos növekedés után a hajnali órákra megállt, majd lassú apadás kezdődött. Itt is folyamatos a figyelőszolgálat.

Az éjszaka már Vitnyéden is védekezni kellett. Ott a vasúti töltés mentén még folynak a munkálatok, a szerelvények a térségben csak a megszokottnál lassabban haladhatnak. A többfelé teljes az útzár: a Fertőszentmiklós-Csapód és Pusztacsanád-Iván közötti útszakaszokon egyáltalán nem lehet közlekedni, míg Agyagosszergénynél, Gyórónál, Röjtökmuzsaj térségében, valamint Und és Zsira között félpályán engedik a haladást.

Ipari létesítmény volt veszélyben

Csongrád megyében két településen folyik belvízvédekezés, Balástyán első, Felgyőn pedig második fokozatú belvízvédelmi készültség mellett zajlanak a munkálatok. A megyében vasárnap egy esetben történt beavatkozás a belvíz kapcsán, szivattyúzni kellett. A víz ipari egy létesítményt veszélyeztetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik