Közélet

Már a víz fogságában a lovászi házak

arvizi-vedekezes(960x640).jpg (árvíz, belvíz, homokzsák, védekezés, )
arvizi-vedekezes(960x640).jpg (árvíz, belvíz, homokzsák, védekezés, )

A nők és a gyerekek biztonságban vannak, a férfiakat befogták homokzsákokat pakolni. A víz egyelőre nem tört be  házakba,  de már "körülölelte" azokat.

A Kerka-patakon már vasárnap reggel megkezdődött a védekezés, ekkor Alsószenterzsébeten üzembe helyezték a Kerka-tározót, megnyitották a zsilipet. A Kerka alsó szakaszán azonban ennek ellenére is nagy vizek vonulnak le.  Az érintett területen folyamatos volt a járőrözés is, az illetékesek figyelték, hogy alakult a víz állása. Húsvét hétfőn, a déli órákban azonban a Zala megyei Lovásziban az áradó Kerka egy gátként funkcionáló utat lépett át, a víz több lakóházat is veszélyeztet, egyelőre „még csak” körbezárja azokat.

Az áradó Kerka-patak összesen negyven embernek kellett elhagynia otthonát a Zala megyei Lovásziban. A nőket és a gyerekeket az önkormányzat egyik épületében helyezték el, a felnőtt férfiakat bevonták a homokzsákos védekezésbe. Először a gyermekeket, utána a nőket szállították el a település két kisbuszával. A veszélyben lévő épületeteket homokzsákokkal védik, a községben élő férfiakat is bevonták a munkába. Az üresen maradt házakra és a lakók értékeire rendőrök vigyáznak.

A kitelepített lovásziak várhatóan reggel költözhetnek vissza otthonaikba. A kiürített épületek biztonságát a rendőrség, a megépített nyúlgátak épségét a településrészen élő férfiak őrzik.

Lovásziban tehát gőzerővel védekeznek, de sajnos sokfelé okoz még problémát az ár-illetve a belvíz.

Itt apad, ott árad

Csongrád megyében készültség feletti áradást egyelőre csak a Kraszna, a Berettyó, a Fekete-Körös és a Zagyva felső szakaszain okozott az esős időjárás.  A Közép-Tisza előző árhulláma vasárnap tetőzött Tiszaugnál, 580 centiméter körüli vízállással. A Közép-Tiszán az előző napokban megindult apadást az újabb árhullám keddre megállíthatja.

A Körösök közül a Fekete-Körösön mutatkozott a leghevesebb áradás, román területről másodfok fölötti vízállást is jelentettek. A Maros vízgyűjtőjét a Tisza többi részvízgyűjtőjénél lényegesen kevesebb csapadék érte, így ebből a következő napokban a magyar szakaszon áradás várható, de készültségi szintet meghaladó vízállás nem lesz. Az Alsó-Tisza továbbra is lassan árad, hétfőn reggel Szegednél 564 centimétert mértek. A vízszint emelkedése Csongrádnál ma reggelig az elsőfokú készültségi szint alatt megállt, a szakemberek azt várják, hogy Mindszentnél kedd reggelig, valamint Szegednél kedden szintén e szint alatt marad a folyó. A továbbiakban Csongrádnál és Mindszentnél mérsékelt apadásra, Szegednél alig változó vízszintekre, majd a hét közepétől a mellékfolyók – a Maros, a Körös és a Felső-Tisza – leérkező újabb árhullámai miatt ismét áradásra lehet számítani.

Szegednél keddig nem várható, hogy a víz kilép a rakpart útburkolatára, de a vízszint már az útpálya magassága alatti, kritikus zónában van. Szentes-Öcsöd árvízvédelmi szakaszon, Öcsöd-Kunszentmárton térségében továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A fokozatban lévő árvízvédelmi szakaszokon jelenleg még engedélyekkel sem lehet közlekedni, a sorompókat zárva tartják. Összesen huszonkilenc szivattyútelep üzemel.

Poprác, Csénye, Bögöt – csak autóval

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is fenntartja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán, ahol a folyó reggel tetőzött. Ugyanakkor itt is megkezdődött az apadás. Vas megyében hétfőn összesen 19 helyszínre kellett vonulniuk a tűzoltóknak, a legtöbb riasztást elöntött pincék miatt kapták.

A közútkezelő vízátfolyás miatt lezárta a Csénye és Bögöt közötti összekötő utat. Az érintett három településre, Porpácra, Bögötre és Csényére ugyanakkor az úton átfolyó 5-10 centiméteres víz ellenére járművekkel be lehet jutni. Korábban még így sem lehetett bejutni ezekre a településekre.

Osztják, mint a cukrot

Eddig nyolcezer homokzsákot osztott szét a védekező települések között a katasztrófavédelem Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Jászberény, Jászfelsőszentgyörgy és Tiszaörs induló készleteit töltötték fel, de a raktárakban csaknem százezer homokzsák van. A hétfői szeles idő kedvez ugyan a védekezésnek, de így is elegendő munkát ad az áradó Zagyva és a belvíz is. Egy jászberényi lakótelepen csaknem száz méter hosszban nyúlgátat építettek és homokzsákokat is bevetettek, Jászfelsőszentgyörgyön hasonló hosszon ideiglenes védvonal épült.

A vízügy tájékoztatása szerint – a belterületi szakaszok védelme miatt – elsőfokú készültség van érvényben Jászalsószentgyörgy, Jásztelek és Fegyvernek területén, míg Tomajmonostorán, Tiszaugon és Alattyánon másodfokon kell védekezni. Két helyen töltést magasítanak, több helyre szivattyúkat is telepítettek. Jelenleg 26 ezer hektár van víz alatt, a szakemberek az elkövetkező napokban folyamatos emelkedésre számítanak. A hétfői napon Jászteleken járt a Belügyminisztérium vízügyekért felelős helyettes államtitkára, aki arról beszélt, hogy a szakszerű védekezéshez szükséges feltételek biztosítottak, de a talaj rendkívüli módon el van ázva, befogadóképessége igen alacsony, ezért az árvizek magas vízállással érkeznek és gyorsabb lefolyásúak.

“Feltörőben” a harmadfok

Békés megyében négy külterületen van harmadfokú belvízvédelmi készültség: a dögös-kákafoki, a réhelyi, a mezőberényi, valamint a gyomai védelmi szakaszon. Öt önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget, Kötegyánon és Körösladányban másod-, Békéscsabán, Sarkadkeresztúron és Köröstarcsán elsőfokú készültség van érvényben. Elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Sebes-, a Kettős- és a Hármas-Körösön, a Fekete-Körösön pedig már harmadfokon kell védekezni.

Útzár van, de apadás is

Győr-Moson-Sopron megyében hétfőn több bejelentés érkezett a karasztrófavédelemhez az időjárás miatt, itt is pincékbe tört be a víz. Az apadás szerencsére már megindult, Bőnynél és Rétalapnál a Cuhai Bakony-ér már tetőzött. Vitnyéden tizenkét szivattyúval még mindig folyik a védekezés. Nincs változás a közlekedési korlátozásokban, Pusztacsanád és Iván, illetve Fertőszentmiklós és Csapod között továbbra is teljes az útzár a vízátfolyások miatt, és csak a fél útpálya használható Agyagosszergény, Gyóró, Röjtökmuzsaj térségében, valamint Und és Zsira között, Vitnyédnél pedig útszűkületre kell számítani.

Még nem mehettek haza

Nógrád megyében tovább csökkent az Ipoly vízállása Ipolytarnócnál, délután kettőkor 399 centiméteren állt a folyó. A korábban kitelepített négy felnőtt és hat gyermek azonban még nem költözhetett vissza, hiszen a készültség fokozata továbbra is harmadfokú. Az Ipoly Nógrádszakálnál 345, Balassagyarmatnál 305 centiméter, ami kismértékű emelkedést jelent. Ezen szakaszokon elsőfokú árvízvédelmi készültség van. A Dobroda-patak Litkénél jelentősen apadt, a becslések szerint ötven centiméteren áll. A maconkai víztározónál 465 centiméter a vízállás, ez két centiméteres csökkenést jelent.  A Zagyva a nemti-dorogházai szakaszon 93, a maconkai szakaszon 121, a pásztói szakaszon 156 centiméter, a korábbi adatokhoz képest mindhárom mérési ponton csökkenés tapasztalható. A mátraverebélyi tározónál enyhe emelkedés volt. A vízállás itt jelenleg 401 centiméter.

Itt is pincék

Pest megyében az elmúlt 14 órában négy műszaki mentéssel kapcsolatos bejelentés a katasztrófavédelemhez. A pincékben és alagsorokban megjelenő talajvíz az érdi, váci és szentendrei hivatásos tűzoltó-parancsnokságnak, valamint a pomázi önkormányzati tűzoltó-parancsnokságnak adott feladatot. Szombaton a reggeli órákban Szentendrén a Bükkös-patak több helyen kilépett medréből, a legmagasabb mért állás tegnap délután négy órakor 125 centiméter volt, ami az éjszaka folyamatosan apadt, legutolsó mérések szerint 75 centimétert mutatott. Szentlőrinckátánál a Zagyva vízállása 293 centiméter, itt másod-, míg Ipolytölgyesnél az Ipoly legutóbbi mérések szerinti állása 479 centiméter, ezen a helyen pedig elsőfokú készültség van érvényben.

Terjeszkedik a belvíz

Veszprém megyében hétfőn délelőtt nyolc olyan káresetről érkezett jelentés a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletére, amelyekben az előző napi esőzések miatt megnövekedett belvíz, vagy kisebb vízfolyások miatt kellett beavatkozni. Az egységek pincékből, vízelvezető árkokból szivattyúzták a vizet. A megyében a 8305-as számú út Vaszar és Pápa közötti szakasza nem járható vízátfolyás miatt – tájékoztatott késő délután az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik