Közélet

Utakat igáz le a víz

árvíz (árvíz, felsőzsolca)
árvíz (árvíz, felsőzsolca)

Az olvadás és a folyamatos esőzés többfelé okoz gondot. Volt, ahol több ezer homokzsákot kellett bevetni. Zala megyében  több patak kiöntött a medréből.

Vas és Zala megyében utakat kellett lezárni vízátfolyások miatt – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Mindennek a korábbi nagy mennyiségű hó hirtelen olvadása és az elmúlt napok igen csapadékos időjárása az oka.  A legtöbb teljes pályás útlezárásra Vas megyében számíthatnak a közlekedők, utána Zala következik, de Veszprém és Pest megyében is fennakadásokra kell számítani.

Zala megyében az esőzések és a hó gyors olvadása miatt kialakuló vízátfolyások miatt le kellett zárni a Bak-Páka összekötő utat. Ezen kívül a Keszthely-Sümeg, a Zalaegerszeg-Pórszombat, a Csesztreg-Magyarszombatfa, a Letenye-Lenti és a Letenye-Bázakerettye összekötő úton 40-60 kilométer per órás sebességkorlátozás van érvényben, szintén vízátfolyások miatt. Vas megyében még több útlezárásra számíthatnak a közlekedők: Csörötnek és Kondorfa, Kenyeri és Vönöck, Csákánydoroszló és Kemenestaródfa, a 87107-es úton Csákánydoroszlónál, valamint Csákánydoroszló és Felsőmarác között teljes útzár, a 8638-as úton Csepregnél, Csehi és Oszkó, továbbá Csákánydoroszló és Ivánc között pedig csak félpályán engedik a forgalmat. Veszprém megyében a 82-es főúton Eplénynél, Pest megyében a 11-es főúton Leányfalunál számíthatnak a közlekedők vízátfolyásos szakaszokra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a lezárt szakaszokon semmiképpen ne próbáljanak meg áthajtani, tartsák be a forgalom-és sebességkorlátozásokat is.

Homokzsákokat pakoltak egész éjszaka

Az elöntött utak ellenére egész este, éjszaka folyt a munka. Tolna megyében két kritikus térségre kellett összpontosítania katasztrófavédelemnek és a vízügyi igazgatóságoknak. Csikóstőttős és Kaposszekcső, valamint a Kapos Dombóvártól Simontornyáig tartó szakasza, különösen Döbrököz – itt volt leginkább szükség az árvíz elleni védekezésre az éjszaka.  Hogy Csikóstőttősöst ne érje semmi baj, szombaton esti óráktól a katasztrófavédelem a vízüggyel és az önkormányzatokkal közösen a meglévők mellett további három vízmércepontot hozott létre. A folyamatosan leolvasásra azért volt szükség, hogy a szakemberek az adatok segítségével megfelelő időelőnyhöz jussanak, ami a beavatkozásokat illeti. A felső szakaszon a Kapos vízszintje csaknem tíz centiméterrel emelkedett, majd le is csökkent az éjszaka, a veszélyeztetett területen így a víz nem fogja elérni a szombat déli szintet sem, sőt, a lenti rész még apadt is. Döbrököznél az esti órákban intenzív munkával homokzsákokból készült ideiglenes védmű. Önkéntesek, tűzoltók és a Gemenc Mentőcsoport, összesen hatvan ember ötezer homokzsákot rakott le hajnali fél 3-ra. Ezzel a település biztonságban van, pedig a Kapos vízszintje az éjszakai órákban enyhén emelkedett. Errefele egyébként elhúzódó, magas vízszinttel kell számolni.

Somogy megyét szombaton a késő délutáni órákban érte el az újabb csapadékhullám. Éjjel 11 óráig változó intenzitással folyamatosan esett, összességében 12-13 milliméter friss csapadék érte a Kaposvár környéki vízgyűjtőt. Vízfolyásaink szintje így emelkedésnek indult. Tegnap este 11 óráig lassú ütemű, óránként 1-2 centiméteres vízszintemelkedést figyeltek meg, utána a Kaposon intenzívebb áradás kezdődött, óránkén 4-6 centiméteres emelkedéssel. Hajnali 3 órától állt vissza a lassabb áradás, azóta óránként 1 centiméterrel növekszik a vízszint. Az intenzív csapadékzóna hajnali 1 órára elvonult. Vasárnap kora reggel a megye nyugati felén esett, ennek azonban nincs érezhető hatása a Kapos vízgyűjtőjére. A Kapos vasárnap reggelre tetőzött Kaposváron, a vízmércék órák óta 299 centiméteres vízállást mutatnak. A folyó még visszaduzzasztja az Orci-patakot, viszont a 61-es számú főúton forgalomterelésre mostanáig nem volt szükség.

Baranya megyében a katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság emberei Sásd és Vásárosdombó településeken egy-egy vízmércét helyeztek el a Baranya-csatornán lefolyó vízmennyiség mérésére még az esti órákban. Az eredmények lassú apadást, illetve az esti esőzés következtében viszonylagos stagnálást mutatnak. A csertői víztárolónál folytatódik a leürítés, az Almás-patak és a Fekete-víz vízszintje emelkedik. A vízügyi szakemberek előrejelzése szerint a leürítés akár két-három napig is eltarthat. Szigetváron egy szupermarketet, illetve az Alpári Gáspár utcát nyúlgátak építésével védik. A Pécsi-tó vízszintje ugyancsak lassú emelkedésnek indult. Somogy és Baranya megyékben a Somogy és a Mecsek Mentőcsoport is gőzerővel segíti a védekezést.

A magyarországi folyószakaszokon jelenleg 912 kilométer hosszon – a Bodrog, az Ipoly, a Kraszna, a Tisza, a Hármas-Körös, a Rába, a Takta, a Zagyva és a Zala szakaszain – elsofokon kell védekezni, további 86 kilométeren pedig – a Hohrtobágy-Berettyón – másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Négy megye tizenhét településén árvízi védekezés zajlik, kilenc megye harmincöt településén pedig belvízi védekezést folytatnak. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan 80700 hektár. Tizenegy vízügyi igazgatóság területén, 22 szakaszon első- és 29 szakaszon van másodfokú belvízvédelmi készültség.

 


Ajánlott videó

Olvasói sztorik