Közélet

Enyhébb ítélet a halálos gránátrobbanás egyik felelősének

birosag(210x140)(11).jpg (bíróság)
birosag(210x140)(11).jpg (bíróság)

A másodrendű vádlott másfél éves szabadságvesztését egy évre mérsékelték.

A két évvel ezelőtti, végzetes botfai gránátrobbanás elsőrendű vádlottjának ítéletét helybenhagyta, a másodrendűét enyhítette pénteken a másodfokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék. A jogerős döntés szerint előbbi érintettet robbanószerrel és lőfegyverrel való visszaélés miatt mondták ki ismét bűnösnek, mely tettéért egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték és 710 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték.

A hasonló okból elítélt másodrendű vádlott másfél éves szabadságvesztését azonban a bíróság egy évre mérsékelte, de fenntartotta az 542 ezer forint bűnügyi költség megtérítését.

Mint ismert, Zalaegerszeg botfai városrészének egyik családi házánál 2011 márciusában engedély nélkül tartott világháborús lőszerek robbantak fel, amikor a ház 44 éves tulajdonosa szét akart vágni egy rombológránátot. A férfi meghalt, fia pedig – aki elsőrendű vádlottként állt a bíróság előtt – súlyos sérüléseket szenvedett. A másodrendű vádlott egyébként a család egyik ismerőse, akinek otthonában – nem messze a detonáció helyszínétől – több száz háborús eszközt találtak a rendőrök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik