Közélet

Rejtélyes tanúk a Bándy-ügyben

p-laszlo(2)(960x640)(1).jpg (p. lászló, bándy kata gyilkosa, )
p-laszlo(2)(960x640)(1).jpg (p. lászló, bándy kata gyilkosa, )

Noha jövő péntekre már az első fokú ítélet kihirdetését is kitűzte Bándy Kata meggyilkolása ügyében a Pécsi Törvényszék, ezt a tervet a napokban felbukkant újabb tanúk akár keresztül is húzhatják – írja a Népszava.

Két hangfelvétel került ugyanis a 25 éves rendőrségi pszichológus meggyilkolását beismerő vádlott, Péntek László édesanyjának birtokába; a Bors korábban azt írta, hogy a nő „oknyomozó újságíróktól” kapta a hanganyagokat CD-n, melyen egy férfi és egy nő beszél torzított hangon.

A férfi a felvételen azt állítja, hogy a gyilkosság éjszakáján, 2012. július 8-án hajnali 2 óra körül látta a nőt és P. Lászlót a Széchenyi téren – Bándy Kata Dugonics utcai lakása közelében – egymással dulakodni. Péntek szerinte ki akarta tépni a nő kezéből a táskát, mire a férfi megkérdezte Bándytól, szüksége van-e segítségre. A nő nemmel felelt, majd Péntekkel együtt távozott.

„Fogta magát, gúnyosan rám nézett, és inkább engedte magát, és elsétált a gyerekkel. Ha egy szóval mondta volna Kata, hogy segíts, akkor biztos, hogy beledarálom a gyereket a virágágyásokba” – idézi a lap a biztonsági őrként jelölt férfit. A másik állítólagos tanú arról számolt be, hogy látta, amint a holttestet valaki egy zsákban vitte a megtalálása helyére, és ez a „valaki” nem Péntek volt, nem is a gyilkosság éjjelén történt. A törvényszéken egyik tanút sem hallgatták meg, és bár a bizonyítási eljárást lezárták, Péntek ügyvédje csatolná a felvételeket a bizonyítékok közé.

A Népszava szerint a rablási teória azért érdekes, mert hasonlóról számolt be egy Pénteket már korábbról is ismerő elítélt: a tanú ismét találkozott a vádlottal az előzetesben, ahol Péntek egy Audi autót ígért neki, ha azt vallja a bíróságon, látta őket együtt Bándy Katával. De ezután – a kérést amúgy megtagadó – férfi szerint Péntek előadta: egy ismerősével volt aznap éjszaka, amikor a Ledina közelében észrevették Bándy Katát. Ki akarták rabolni, de megtalálták nála a rendőrigazolványt.

P. ismerőse, bizonyos J. Olivér azonban megijedt a lebukástól – állította a tanú –, és megfojtotta a lányt. Péntek ezt utóbb hazugságnak nevezte. Ha a törvényszék figyelembe veszi az új bizonyítékot, akár új bizonyítási eljárást is elrendelhet. Ugyanakkor már más tanúk is beszámoltak meglepő fordulatokról, így arról, hogy sikoltozást, segéykiáltást hallottak aznap éjjel, illetve egy fekete autót is láttak a gyilkosság idején, de ezeket mégsem vizsgálták. Ha a nyitott kérdések tisztázása nélkül zárják le első fokon az ügyet, a másodfok új eljárásra is kötelezheti a törvényszéket – emlékeztet a lap.

Korábban olyan felvételek is előkerültek, amelyek a szórakozóhelyen készült képeket és Bándy Kata hazaútját is rögzítették. Az első felvételeken a sörözőbe érkező lány és ismerősei voltak láthatók, majd a fiatal nő távozása. Azokat a felvételeket is lejátszották, amelyeken a hazafelé tartó Bándy Katát örökítették meg a kamerák. Az első még a Kórház téren, az utolsó a Színház tér közelében, hajnali negyed három után pár perccel.

Végül a P. Lászlóról készült felvételeket is levetítették. A férfi bement egy benzinkútra és cigarettát vett. A bama.hu azt írja, ezeken az látszott, hogy a folyamatosan telefonáló P. László távozóban jobbra fordult a Magtár utca felé. Ez ellentétes azzal az állításával, hogy a benzinkútról visszatért Bándy Katához a játszótérre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik