Közélet

Tovább dolgozhat a korrupt rendőr

szamitogep(210x140)(6).jpg (számítógép, internet, )
szamitogep(210x140)(6).jpg (számítógép, internet, )

Társai azzal védekeztek, hogy azt hitték, a rendőrségi nyilvántartás publikus.

Hivatali visszaélésben bűnösnek találta a Debreceni Törvényszék azt a rendőrt, aki 2011-ben a rendőrség nyilvántartási rendszerébe belépve, jogosulatlanul szerzett meg és adott tovább adatokat.

Első fokon hat hónap börtönbüntetést kapott, de a végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. Ráadásul úgynevezett előzetes mentesítésben részesítette, így a munkáltatója dönti majd el, hogy a jövőben foglalkoztatja-e rendőrként H. Csabát.

A Debreceni Törvényszék indoklásában elhangzott: az elsőrendű vádlott megszegte a rá vonatkozó szabályokat, hiszen olyan ügyekben adott ki információt, amelyek nem az ő saját ügyei voltak, illetve más jogosultságát is felhasználta a kért adatok megszerzése érdekében.

Az ügy másod-, harmad,- és negyedrendű vádlottjait – akik a konkrét információt kérték a rendőrtől – szintén bűnösnek találta a bíróság felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés miatt. Őket egy év, illetve 2-2 év próbára bocsátotta a bíróság. Ha ez időn belül nem követnek el más bűncselekményt, akkor számukra ebben az ügyben nem szabnak ki büntetést. A másod-, harmad,- és negyedrendű vádlottak egyébként többek között azzal védekeztek: nem tudták, hogy a rendőrségi nyilvántartás nem publikus.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész mellett a vádlottak és a védők is három nap gondolkodási időt kértek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik