Közélet

Ceglédi jogászokat gyanúsítanak

Önbíráskodással, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel gyanúsít a rendőrség tizenöt embert, közöttük egy ceglédi ügyvédet és egy ügyvédjelöltet.

A harmincöt sértettnek, illetve egy banknak több tízmillió forintos kárt okozó csoport ügyét vádemelési javaslattal adta át a rendőrség a Pest Megyei Főügyészségnek – közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön.

Beluzsárné Belicza Andrea tájékoztatása szerint R. Róbert 43 éves monori és K. Zsolt 40 éves albertirsai lakos ellen – több sértett bejelentése alapján – önbíráskodás miatt indított eljárást a ceglédi rendőrkapitányság, később azonban az is kiderült, hogy másokkal együtt a két férfi jogosulatlan kölcsönöket is nyújtott nagy haszonért cserébe.

A két ügyet egyesítették a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon. A két évig tartó nyomozás során több tízezer oldalnyi anyag keletkezett, több mint ötven tanút hallgattak ki, miközben a gyanúsítottaktól lefoglaltak hét ingatlant és egy személyautót a kár megtérülése érdekében.

R. Róbert és K. Zsolt az összegyűjtött bizonyítékok szerint H. Tiborné 53 éves ceglédi hitelközvetítő, valamint K. Mihály 59 éves ceglédi ügyvéd, illetve K. Péter 33 éves, szintén ceglédi ügyvédjelölt segítségével 2007 és 2010 között 35 sértettnek 100 ezer és 7 millió forint közötti összegben nyújtott kamat ellenében engedély nélkül olyan magánhitelt, amely a törvény alapján pénzintézeti tevékenységnek minősül.

Ezenkívül ingatlanok vásárlásához az egyik pénzintézettől lakáshitelt vettek fel, azt azonban nem állt szándékukban visszafizetni, így a banknak csaknem 40 millió forint kárt okoztak – mondta Beluzsárné Belicza Andrea.

A nyomozást a napokban fejezték be, az ügy aktáit a főkapitányság vádemelési javaslattal az illetékes ügyészséghez továbbította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik