Közélet

Tömegek még mindig áram nélkül

Aramkimaradas(210x140)(1).jpg (áramkimaradás)
Aramkimaradas(210x140)(1).jpg (áramkimaradás)

A szolgáltatás 44 szabolcsi településen egyáltalán nem működik.

Mindenki az áramellátás helyreállításán dolgozik, megfeszített tempóban – mondja a katasztrófavédelem. Közleményükben azt írják, a munka továbbra is Kossa György, országos iparbiztonsági főfelügyelő irányításával zajlik. A “csapat” időközben kiegészült a HUNOR mentőszervezet embereivel, akik vasárnap érkeztek meg a megyébe.

Van hol küzdeni

A legújabb adatok szerint hétfő reggelre 44 olyan település maradt, ahol egyáltalán nincs áramellátás. Ez összesen 16 ezer 568 fogyasztóhelyet jelent. Ezen felül további 14 olyan településen is dolgoznak, ahol részlegesen működik csak a szolgáltatás.

Azokról a településekről, ahol sikerült orvosolni a problémát, az aggregátorokat átszállították a még áram nélkül maradt településekre, hogy az ott élők ellátását segítsék. A katasztrófavédelem mellett az E.ON is biztosított négy nagyteljesítményű aggregátort, ezekkel a járási hivatal, a vízműtelep, valamint két teljes tanya áramellátását biztosítják. Ezek mellett valamennyi oktatási intézményt és egészségügyi intézményt is aggregátorral látták el.

Jelenleg 16 település 23 iskolájában van tanítási szünet.

A vízellátás rendben

A megye területén elzárt település vagy lezárt útszakasz nincs, és a vízellátás, szennyvízelvezetés is megoldott. Szabolcsban vasárnap még 65 melegedőhely működött, ezekben az elmúlt napokban 782 ember fordult meg, vasárnap már csak 17-en.

A MÁV Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint a Záhony-Nyíregyháza szakaszon a felsővezeték áramellátás problémája miatt 30-40 perces késéssel közlekednek a vonatok. Ennek kivételével az összes vonalon zavartalan a vasúti közlekedés.

Katonák viszik az ételt

A nap folyamán katonák visznek ellátmányt kilenc ellátatlan településre, ötezer embernek. Kétszer meleg ételt és forró italt. A nehezen megközelíthető helyeken lánctalpasokat is bevetnek, összesen hat ilyen jármű áll a rendelkezésükre.

Összeültek

Az Országos Operatív Törzs vasárnap is összeült, ahol Kossa György meghatározta azokat a feladatokat, amelyek a gyors helyreállításhoz, a károk felszámolásához szükségesek. Pontosították azt is, hogy milyen módon és ütemezésben juttassák a sérült távvezetékoszlopok gyors cseréjéhez szükséges betonoszlopokat a helyszínre az E.ON nyíregyházi telephelyéről. A HUNOR mentőszervezet és az E.ON emberei közös munkacsoportokban dolgoznak.

Ahogy arról a Hír24 már beszámolt, tolvajok is nehezítik a munkát a megyében. A rendőrök vasárnap elfogtak két férfit, akik összesen kilenc oszlopról bontották le a kábeleket, több mint egymillió forint kárt okozva ezzel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik