Közélet

Pintér megváltást ígér

pintér sándor (pintér sándor)
pintér sándor (pintér sándor)

A belügyminiszter azt mondta, emberemlékezet óta nem voltak a mostanihoz mérhető időjárási körülmények hazánkban.

Minden bajba jutott embert kiszabadítanak a hó fogságából, hogy ne kelljen az éjszakát a gépkocsijukban tölteniük – nyilatkozta a Hír Televíziónak péntek délután Pintér Sándor. A belügyi tárca vezetője úgy döntött, személyesen nézi meg, mi a helyzet az M1-es autópályán.

Hiába szóltunk, mégis mentek

A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta: annak ellenére, hogy a meteorológiai szolgálat piros riasztást adott ki a havazás miatt több megyére, senki nem számított arra, hogy a 100 kilométer per órás sebességű szél ilyen hótorlaszokat emel és emiatt elakadnak a járművek.

Pintér Sándor megjegyezte, már csütörtök délután elrendelték a kamionstopot, kiadtak figyelmeztetést, sokan mégis útnak indultak.

A belügyminiszter a fővárosban tartott péntek délelőtti sajtótájékoztatóján az állampolgári felelőtlenségre példaként említette, hogy előző nap, amikor már mindenki tudta, hogy nem szabad útnak indulni, negyven kocsi ütközött össze az M7-es autópályán. “Felelőtlenül elindultak, nyári gumikkal elindultak, és 5-10 méteres látótávolságnál olyan sebességgel haladtak, hogy képtelenek voltak megállni (…), és egy ember el is hunyt” – fogalmazott.

A helyzetet érzékeltetve úgy fogalmazott: a mostanihoz mérhető időjárási körülmények emberemlékezet óta nem voltak Magyarországon.

Pintér a melegedőbe ment

A belügyminiszter péntek délután Tatán találkozott Michl Józseffel, a város polgármesterével. Az országgyűlési képviselő azt mondta, hogy két iskolát nyitottak meg a rászorulók előtt, ezek tornatermeiben előző éjszaka körülbelül ötszáz embert szállásoltak el, őket étellel és itallal is ellátták. Közölte, jelenleg körülbelül 250-en tartózkodnak az iskolákban, a számukat azért nehéz megbecsülni, mert napközben többen is kimentek a járművükhöz. Ezután a polgármesterrel együtt a belügyminiszter meglátogatta az egyik melegedőt, ahol gyerekeket, többek között két iskoláscsoportot is elszállásoltak.

Dolgoznak, dolgoznak és dolgoznak

A miniszterrel együtt a helyzetet felmérő Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt mondta, hogy munkatársaik rendkívül megfeszítő munkát végeznek, de már egyre jobb az együttműködés az emberekkel. Elmondása szerint 3400 ember dolgozik az ország különböző pontjain a védekezésben. Munkájukhoz a mentésen kívül az is hozzátartozik, hogy az áramszünet sújtotta körülbelül 130 településen biztosítják a folyamatos rendőri jelenlétet Végül közölte: ha kell, akár több napig képesek a jelenlegi intenzitással dolgozni.

Csizmadia Gábor megyei főkapitány Tatán arról beszélt az újságíróknak, hogy jelenleg a legnagyobb erőkkel az M1-es autópályán dolgoznak. Hozzátette, hogy fűtött buszokat is hoztak, a kimentett embereket Tatabányára viszik. Arra is kitért, hogy a Tata és Komárom közötti szakaszon körülbelül ezer embert és háromszáz járművet mentettek ki.

Várnak, várnak és várnak

Még mindig a sztrádákon a legsúlyosabb a helyzet, az M7-esen Budapest felé oldalt ugyan már felszabadították, az M1-esen a hírek szerint az ígéretek ellenére látszólag nem moccan semmi. Továbbra is ezrek várják, hogy kiszabadítsák őket a hó fogságából. Több gyermeket már kórházba vittek.

Bár időközben a rendőrség bejelentette: az osztrák hókotrók megkezdték a munkát az M1-esen, a gépek jelenleg osztrák-magyar határ és a Győrt az autópályával összekötő M19-es gyorsforgalmi út és az M1-es csomópontja között tisztítják az utat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. péntek délutáni összesítése szerint tizenhárom megyében vannak járhatatlan utak, Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas, Baranya, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Tolna, Komárom-Esztergom, Zala és Somogy megye csaknem 170 útszakasza sorolható ide. Emellett Zala, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyében több település megközelíthetetlen.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt írta: továbbra is változó intenzitással havazik az északi országrészben Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területén, a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön. A fő- és mellékutak havasak, latyakosak. Kiemelték: a 7-es főúton Székesfehérvár és Polgárdi között csak Siófok felé lehet haladni, a főváros felé tartó oldal még zárva van. Sokfelé a hátrahagyott és hóval befújt járművek okoznak óriási gondot az utak felszabadításában – írták.

“A havaria helyzetre való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyomatékosan kéri az autósokat, hogy a hófúvásokban érintett területeken semmiképpen ne induljanak útnak!” – hangsúlyozta Pécsi Norbert Sándor, a társaság szóvivője közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik