Közélet

Mentik a gyerekeket a hóból

Mentőhelikopter, mentőautó, terrorelhárítók - mind gyermekekért mentek.

Nemrégiben mentőhelikopter indítottak az M1-es autópályára. A Készenléti Rendőrség gépe egy kisfiú miatt szállt fel, aki sürgős ellátásra szorult. A gyerek a 98-as kilométernél vesztegelt, egy hóban elakadt kocsiban. A fiút azóta kórházba vitték. Szintén mentőhelikoptert küldtek egy idős emberhez, a férfi kocsiját Bábolnánál temette maga alá a hó, életmentő gyógyszeréhez így nem fért hozzá. A beteget most kórházban ápolják,  már nincs életveszélyben.

Közben egy nyolc hónapos csecsemőt is menteni kellett, az apróságot a terrorelhárítók és a mentőszolgálat emberei közösen vitték el Ácsról.

Nem sokkal korábban egy anyát és két kisgyermekét helyezték biztonságba a rendőrök Komárom-Esztergom megyében, szintén az M1-es autópályáról. Ők is a Győr felé vezető oldalon akadtak el. Ott, ahol a viharos erejű szél újabb és újabb hótorlaszokat emel. Már mindannyian jól vannak.


Fotó: MTI

Kis híján egy kisbaba is született a káosz uralta M1-esen, az asszony éjszaka kezdett vajúdni. Végül sikerült időben Székesfehérvárra vinni. A pici 2800 grammal és 50 centiméterrel született, ép és egészséges. A fiúcska a Zoltán nevet kapta.

És a többiek?

Őket megmentették, ám a közösségi portálon egyre több az aggódó felhívás. „Sógornőmék 4 gyerekkel (9, 7, 7, 5 évesek) az M1-esen vannak a 69-es km-nél. Szemben, Budapest felé megy a forgalom. Jó lenne, ha valaki meg tudna állni, és legalább a gyerekeket elhozná Budapestre. Nem szeretnénk, ha még egy éjszakát ott kellene tölteniük” – ez „csak” egy a sok közül. „Segítség! M1 80-as Km-nél 6-tagú család segítséget vár! Üres akkumlátor! 4 kiskorú gyerekkel vannak!”, vagy éppen “4 kisgyerek bajban! Kérem segítsen, aki csak teheti!”- és így tovább. Hogy ők és sorstársaik mikor kapják meg az ígért segítséget, nem tudni.

170 útszakasz hó alatt

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. péntek délutáni összesítése szerint tizenhárom megyében vannak járhatatlan utak, Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas, Baranya, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Tolna, Komárom-Esztergom, Zala és Somogy megye csaknem 170 útszakasza sorolható ide. Emellett Zala, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyében több település megközelíthetetlen.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt írta: továbbra is változó intenzitással havazik az északi országrészben Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területén, a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön. A fő- és mellékutak havasak, latyakosak. Kiemelték: a 7-es főúton Székesfehérvár és Polgárdi között csak Siófok felé lehet haladni, a főváros felé tartó oldal még zárva van. Sokfelé a hátrahagyott és hóval befújt járművek okoznak óriási gondot az utak felszabadításában – írták.

“A havaria helyzetre való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyomatékosan kéri az autósokat, hogy a hófúvásokban érintett területeken semmiképpen ne induljanak útnak!” – hangsúlyozta Pécsi Norbert Sándor, a társaság szóvivője közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik