Közélet

Csaknem hat áldozatot szedett az alattomos gyilkos

szen-monoxid-riaszto(210x140)(6).jpg (szén-monoxid jelző)
szen-monoxid-riaszto(210x140)(6).jpg (szén-monoxid jelző)

Négy felnőttet és két gyereket vittek füstmérgezéssel kórházba a XIV. kerületben.

Budapesten, a XIV. kerületi Kalapács utcában egy kétemeletes társasházban történt szén-monoxid-mérgezés. A ház lakóit a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság doktorszolgálata vizsgálta meg, a bajba kerülteket a mentőszolgálat szállította kórházba.A Gázművek megvizsgálta az épületet. A földszinti lakásban el kellett zárni egy gázkészüléket, amely a bajt okozhatta. A vizsgálatok ideje alatt mindenkinek el kellett hagyni az épületet.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője felhívta a figyelmet, hogy a fűtési szezonnak még nincs vége, a hasonló balesetek megelőzhetők szén-monoxid érzékelők felszerelésével, illetve a kémények és gázkészülékek rendszeres ellenőrzésével.

Az alattomos, sunyi gyilkosnak is titulált szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél kissé könnyebb gáz. Már egészen kicsi (mindössze egyszázalékos!) koncentrációban eszméletvesztést, rövid időn belül halált okozhat. Veszélyessége abban rejlik, hogy belélegezve a tüdőn keresztül gyorsan a vérkeringésbe kerül, és mintegy kétszázszor erősebben kötődik a vörösvértest oxigént szállító részéhez, a hemoglobinhoz, mint az oxigén.

A mérgezés első tünetei a kábultság, zavartság, nyugtalanság, izgatottság, majd fejfájás, hányinger, szédülés jelentkezik. A bőr pirosra színeződése is jellegzetes tünet. Ha az egy légtérben tartózkodók közül többen is észlelnek magukon ilyen tüneteket (fejfájás, szédülés, hányás, gyengeség), a szén-monoxid-mérgezés lehetőségére mindig gondolni kell! A gyors cselekvés (szellőztetés, segélyhívás) azért fontos, mert rövid időn belül cselekvésképtelenné válhatnak a mérgezettek: izomgörcsök, eszméletlenség, ritmuszavar, majd halálos légzésbénulás állhat be.

Ha többet szeretne tudni, hogy kerülheti el a mérgezést, kattintson ide!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik