Közélet

Mindenkit felmentettek a tábornokperben

A bíróság nem látta bizonyítottnak az ügyészség által benyújtott bizonyítékokat, így 15 vádlottat felmentett az ellenük felhozott vádak alól.

Két vádlott kivételével – akiknek ügyét betegség miatt különválasztották – minden vádlottat felmentett az ellenük felhozott vádak alól a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa a tábornokperként elhíresült ügyben – számolt be elsőként a hírről a sonline.hu.

A bíróság nem találta megalapozottnak a vádpontokat. A katonai ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt meg katonákat és civileket, akik a vád szerint visszakérték a honvédség beszállítóinak kifizetett közpénz egy részét.

A vád képviselői tizenkét vádlottra – köztük tábornokokra, főtisztekre, valamint Fapál Lászlóra, a Gyurcsány-kormány egykori honvédelmi államtitkárára – fegyházat, négyre felfüggesztett börtönbüntetést kértek korábbi vádbeszédükben, indítványozták az ügyben érintett katonák lefokozását, s tizenhárom vádlott ellen több mint kétszázmillió forintnyi vagyonelkobzást javasoltak. Az utóbbi ellen a Honvédelmi Minisztérium (HM) jogi képviselője kifogást emelt, ugyanis szerinte erre az összegre a polgári perek fedezeteként lesz szükség.

A bíróság nem látta bizonyítottnak az ügyészség által benyújtott bizonyítékokat, így 15 vádlottat felmentett az ellenük felhozott vádak alól. A grémium elutasította a HM polgárjogi igényét is, sőt, a minisztériumnak kell kifizetnie a többmilliós ügyvédi költséget is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik