Közélet

Négy éve öltek Tatárszentgyörgyön

tatárszentgyörgyi romagyilkosság (tatárszentgyörgy, )
tatárszentgyörgyi romagyilkosság (tatárszentgyörgy, )

Négy éve történt a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság, amelyben egy 27 éves roma férfi és ötéves kisfia vesztette életét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága szombaton, közleményben emlékeztetett a tragikus évfordulóra. A tárca közleményében azt írta, “nem felejtjük el ezeket az áldozatokat, és teljes elszántsággal hangsúlyozzuk: nem tűrünk el semmilyen gyűlöletből fakadó bűncselekményt Magyarországon!”

Közölték azt is, “még mielőtt bárki értékesebbnek tekintené az egyik életet a másiknál”, kijelentik, hogy Tatárszentgyörgy, Nagycsécs és Olaszliszka áldozatai ugyanannak a gyűlöletek az áldozatai, és ugyanúgy jár nekik az igazságtétel. Minden ember élete egyformán fontos, akár Tatárszentgyörgyön, akár Olaszliszkán, akár Nagycsécsen éri támadás az emberi életet, az emberi méltóságot; a mérce ugyanaz kell, hogy legyen – hangsúlyozták.

A kormányzat szerint az áldozatokat meg kell védeni, akár gyermekek, akár idősek, akár bűnösök, akár ártatlanok, akár romák, akár nem romák, akár magyarok, akár nem. A bűnösöket pedig meg kell büntetni jogállami eszközökkel – fűzték hozzá.

Megemlékezések

A közleményben emlékeztetnek arra is, hogy Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár az államtitkárság munkatársainak küldöttségével a tatárszentgyörgyi gyilkosság évfordulója előtti napon az áldozatok, Csorba Róbert és kisfia, Robika sírjánál koszorút helyezett el.

Jelezték azt is, hogy a kormányzat a tatárszentgyörgyi gyilkosság évfordulójáról minden évben megemlékezik.

Február 23-án hat órától újra megemlékezést tart az Ide tartozunk és az Amenca Facebook-csoport a romagyilkosságok áldozatának emlékére Budapesten a Roma Holocaust Emlékműnél.

Négyen a cigányok ellen

A tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság a hat halálos áldozatot követelő, romák sérelmére elkövetett 2008-2009-es támadássorozat hetedik cselekménye volt. A Pest Megyei Főügyészség vádirata szerint Tatárszentgyörgy cigánysorának utolsó házára 2009. február 23-ra virradóra dobtak gyújtópalackokat, majd az épületből kimenekülőkre négy célzott lövés adtak le. Egy 27 éves férfi és ötéves kisfia azonnal meghalt, hatéves kislánya súlyosan megsérült.

A romák elleni támadássorozattal négy férfit vádolnak, akiket 2009. augusztus 21-én, mintegy három héttel a Szabolcs megyei Kislétán történt gyilkosság után fogtak el.

A Tatárszentgyörgyön meggyilkolt Csorba Róbert és Robika után idén februárban újabb tragédia érte a Csorba-családot, elhunyt ugyanis Csorba Csaba, a két áldozat apja-nagyapja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik