Közélet
tatárszentgyörgyi romagyilkosság (tatárszentgyörgy, )

Négy éve öltek Tatárszentgyörgyön

Munkácsy Márton

2013. 02. 23. 11:24

Négy éve történt a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság, amelyben egy 27 éves roma férfi és ötéves kisfia vesztette életét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága szombaton, közleményben emlékeztetett a tragikus évfordulóra. A tárca közleményében azt írta, “nem felejtjük el ezeket az áldozatokat, és teljes elszántsággal hangsúlyozzuk: nem tűrünk el semmilyen gyűlöletből fakadó bűncselekményt Magyarországon!”

Közölték azt is, “még mielőtt bárki értékesebbnek tekintené az egyik életet a másiknál”, kijelentik, hogy Tatárszentgyörgy, Nagycsécs és Olaszliszka áldozatai ugyanannak a gyűlöletek az áldozatai, és ugyanúgy jár nekik az igazságtétel. Minden ember élete egyformán fontos, akár Tatárszentgyörgyön, akár Olaszliszkán, akár Nagycsécsen éri támadás az emberi életet, az emberi méltóságot; a mérce ugyanaz kell, hogy legyen – hangsúlyozták.

A kormányzat szerint az áldozatokat meg kell védeni, akár gyermekek, akár idősek, akár bűnösök, akár ártatlanok, akár romák, akár nem romák, akár magyarok, akár nem. A bűnösöket pedig meg kell büntetni jogállami eszközökkel – fűzték hozzá.

Megemlékezések

A közleményben emlékeztetnek arra is, hogy Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár az államtitkárság munkatársainak küldöttségével a tatárszentgyörgyi gyilkosság évfordulója előtti napon az áldozatok, Csorba Róbert és kisfia, Robika sírjánál koszorút helyezett el.

Jelezték azt is, hogy a kormányzat a tatárszentgyörgyi gyilkosság évfordulójáról minden évben megemlékezik.

Február 23-án hat órától újra megemlékezést tart az Ide tartozunk és az Amenca Facebook-csoport a romagyilkosságok áldozatának emlékére Budapesten a Roma Holocaust Emlékműnél.

Négyen a cigányok ellen

A tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság a hat halálos áldozatot követelő, romák sérelmére elkövetett 2008-2009-es támadássorozat hetedik cselekménye volt. A Pest Megyei Főügyészség vádirata szerint Tatárszentgyörgy cigánysorának utolsó házára 2009. február 23-ra virradóra dobtak gyújtópalackokat, majd az épületből kimenekülőkre négy célzott lövés adtak le. Egy 27 éves férfi és ötéves kisfia azonnal meghalt, hatéves kislánya súlyosan megsérült.

A romák elleni támadássorozattal négy férfit vádolnak, akiket 2009. augusztus 21-én, mintegy három héttel a Szabolcs megyei Kislétán történt gyilkosság után fogtak el.

A Tatárszentgyörgyön meggyilkolt Csorba Róbert és Robika után idén februárban újabb tragédia érte a Csorba-családot, elhunyt ugyanis Csorba Csaba, a két áldozat apja-nagyapja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.