Közélet

Eltüntették az Electro World vagyonát

A hitelezői igények fedezeteként szolgáló, több száz milliónyi vagyont átmentették egy hasonló nevű cégbe.

A Privát Kopó információja szerint csődbűncselekmény gyanúja miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága a tönkrement Electro World Magyarország Kft. vagyonának eltüntetésével összefüggésben.

A fizetésképtelenné vált, a beszállítókkal szemben több száz millió forintos tartozást felhalmozó Electro World Magyarország Kft. felszámolását 2011 októberében rendelte el a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma. Az eljárás során felmerült a gyanúja annak, hogy az elektronikai áruházláncot működtető céget a társaság volt vezetői és tulajdonosai „kiürítették”, a hitelezői igények kielégítésére fedezetként szolgáló, több száz millió forint értékű vagyont az Electro World Services Kft-be „mentették át”, és azt különböző vállalkozásoknak értékesítették, továbbá a kereskedelmi vállalat gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett iratokat semmisítettek meg.

Adócsalás is

A NAV bűnügyi szóvivője, dr. Sárközi Alexandra a Privát Kopó megkeresésére a nyomozás tényét megerősítette, azonban azzal összefüggésben – a büntetőeljárás érdekeire hivatkozva – részleteket nem közölt.

A NAV a közelmúltban zárta le azt a nyomozást, amelyben az Electro World Magyarország Kft., a Bender-Log Zrt., valamint a Life Line Consulting Kft. érintett. Az adócsalás miatt folytatott eljárás iratait a pénzügyi nyomozók még tavaly decemberben elküldték vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészségnek.

Az elkövetési érték 223 millió forint, azaz az Electro World – fiktív számlák befogadásával – ennyivel csökkentette az áfafizetési kötelezettségét.

A bűnügynek öt gyanúsítottja van (az Electro World Kft., a Bender-Log Zrt. és a Life Line Consulting Kft. volt cégvezetői), akikkel szemben adócsalás miatt javasolt vádemelést a NAV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik