Közélet

Jelentősen enyhítették Tasnádi Péter büntetését

tasnádi péter (tasnádi péter)
tasnádi péter (tasnádi péter)

Hat év három hónapról három év nyolc hónapra mérsékelte Tasnádi Péter vállalkozó büntetését az elsőfokú döntéshez képest a Fővárosi Törvényszék pénteken kihirdetett másodfokú jogerős ítéletében - közölte Tuza Péter, a vádlott ügyvédje az MTI érdeklődésére.

Tasnádi különböző büntetőügyek miatt jelenleg – és még várhatóan évekig – jogerős szabadságvesztését tölti.

Jelen ügyben négy cselekménnyel kapcsolatban rablással, önbíráskodással és személyi szabadság megsértésével vádolta meg az ügyészség a vállalkozót, az elsőfokú bíróság ebből tavaly márciusban három vádpont kapcsán mondta ki Tasnádi bűnösségét, és hat év három hónap fegyházra ítélte.

Az aranyügyletekhez kapcsolódó elszámolási vitákról szólva már az elsőfokú bíróság is jelezte: a zavaros üzleti ügyekben Tasnádi bizonyos mértékig maga is áldozattá vált, jogos követeléseinek próbált érvényt szerezni, ám ahelyett, hogy bírósághoz fordult volna, meg nem engedett módon próbálta visszaszerezni pénzét.

Tasnádi az eljárás során tagadta bűnösségét, a védelem szerint sokkal inkább tekinthető az események sértettjének, mint elkövetőjének.

Az ügyész súlyosbításért, a védelem felmentésért fellebbezett a tavaly márciusi elsőfokú döntés ellen, így került az ügy másodfokon a Fővárosi Törvényszékre, amely pénteken jelentősen megváltoztatta, enyhítette az ítéletet.

Tuza Péter ügyvéd elmondta: az egyik, rablásnak minősített cselekménynél a másodfokú bíróság a védelem érvelésével összhangban úgy ítélte meg, Tasnádi okkal gondolhatta, hogy a saját pénzét szerezte vissza, ezért nem rablást, hanem annál lényegesen enyhébben minősülő önbíráskodást követett el, ami egybeolvadt a másik hasonló minősítésű cselekménnyel. Ezenkívül még egy fotóriporter sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértését rótta a törvényszék Tasnádi terhére, és mindezért jogerősen három év nyolc hónap szabadságvesztéssel sújtotta.

Tasnádi – aki különböző ügyek miatt már hozzávetőleg egy évtizedet töltött fegyintézetekben – jelenleg a 2012 elején a Fővárosi Ítélőtáblán emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt jogerősen kiszabott hétéves fegyházbüntetését tölti, amelyet összbüntetésbe kell foglalni a pénteken kihirdetett három év nyolc hónapos ítélettel. Tekintettel az összbüntetésbe foglalásra és arra, hogy a másik ügyben már éveket töltött előzetes letartóztatásban, a jelenleg 63 éves vállalkozó várhatóan néhány év múlva szabadulhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik