Közélet

Rendőrök százai esnek bűnbe évente

rendőrség (rendőrautó, )
rendőrség (rendőrautó, )

Esküjüket megszegve, évente összesen több mint ezerszer követnek el valamilyen bűncselekményt.

A rendőrök által elkövetett bűncselekmények száma csupán töredéke az országban elkövetett összes bűncselekménynek, önmagában azonban nem olyan kevés. 2011-ben például 1149-szer szegték meg a törvényt, igaz, valamivel kevesebbszer, mint egy évvel korábban. Van, aki ittasan vezet, és van, aki korrupcióba keveredik. Egy év alatt általában 6-800 rendőr ellen indul eljárás.

Előbb az országos adatok

Az ügyészség adatai szerint az úgynevezett közvádas bűncselekmények száma hullámzó tendenciát mutat. A vagyon elleni bűncselekményekből összesen 256 ezret, a közrend elleniekből majdnem 107 ezret követtek el 2011-ben. Harmadik helyen a gazdasági bűncselekmények állnak, valamivel több mint 32 ezerrel, a személy elleniekből körülbelül 27 ezer történt. A közlekedési bűncselekmények közül az ittas vezetés viszi a pálmát. Két évvel ezelőtt 7623 sofőr bukott meg a rendőri ellenőrzéskor, ami 21 százalékos csökkenést mutat az előző évhez képest. Az utolsó előtti helyen a házasság, a család, az ifjúság és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények állnak, melyekből 2011-ben 6235-öt követtek el az országban. Az államigazgatás, az igazságszolgáltatás és a közélet tisztasága elleni bűncselekmények száma egy év alatt három százalékot nőtt: 6507-ről 6707-re.

Leszoktak a kényszervallatásról

A 2011-ben regisztrált 451 ezer bűncselekményből 1149-et követtek el rendőrök, ezek közül a vagyon elleni bűncselekmények aránya 5 százalék volt. Egyenruhásaink ellen legtöbbször katonai bűncselekmények miatt indult eljárás, de a számuk egy év alatt 18,5 százalékkal, 426-ra csökkent.

A rendőrök által elkövetett bűncselekmények között nagy számban fordul elő még az államigazgatás, az igazságszolgáltatás és a közélet tisztasága elleni, ez a rendőrök által elkövetett bűncselekmények több mint harmadát tette ki. Ezen belül a hivatali bűncselekmények száma 309, a korrupciós bűncselekmények száma pedig 116 volt.

A hivatali bűncselekményeken belül a legjellemzőbb a hivatali visszaélés, melyből két évvel ezelőtt 280-at regisztráltak, a hivatali vesztegetésből pedig 110-et. Ebben a kategóriában találhatók a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazások (23), és a súlyosabb megítélésű kényszervallatás és jogellenes fogvatartások is. Ezek együttes száma 2007 és 2011 között 2008-ban volt a legmagasabb, 16. Ez a szám 2009-ben 6-ra csökkent, majd egy évvel később 8-ra nőtt, 2011-ben pedig ismét 5-re esett vissza – ezek között már nem volt egy kényszervallatás sem.

A rendőrök is iszogatnak

Az egyenruhások által elkövetett közlekedési bűncselekmények száma az utóbbi években 33 és 71 között mozgott, a legalacsonyabb tavalyelőtt volt. Akkor 22 rendőr nézett a pohár aljára, mielőtt a volán mögé ült. Négy rendőr követett el házasság, család, ifjúság vagy épp nemi erkölcs elleni bűncselekményt. 2007 ebből a szempontból egy kiugró évnek számított, mert akkor 108 tiltott pornográf felvétellel való visszaélés miatt indult eljárás. (Egy ügyben kerültek elő a képek és videók, de ilyenkor felvételenként indul eljárás.)

És végül megyei megoszlásban

A 2011-ben történt 1149 rendőri bűncselekmény közül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében követték el a legtöbbet, szám szerint 144-et. 72 rendőr ellen indult eljárás, tehát egy-egy elcsípett rendőrnek átlagban két ügye volt. Fejér megyében 120, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 108 bűncselekményt követtek el. A legkevesebbet Vasban (4), Bács-Kiskunban (11) és Nógrád megyében (12). A fővárosban ez a szám 387 volt.

Az eddigi legcsúnyább ügy

Tavaly júniusban robbant a hír, miszerint Hatala József korábbi országos rendőrfőkapitány visszavonta Gulyás Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályvezetőjének kinevezését. A főrendőrt azután váltotta le, hogy Hopka Lajost, a nyomozó iroda speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztályának vezetőjét őrizetbe vették Kalmár Tamással, a BRFK közrendvédelmi főosztályvezetőjével egyetemben.

Azzal gyanúsítják őket, hogy az éjszakai élet nagyágyúja, V. László és egyik bizalmi embere, V. István ügyeit egyengették nem kevés pénzért. Többek közt a Hajógyári-szigeten működő szórakozóhelyeken kellett biztosítani, hogy azok zavartalanul, nagy forgalommal, megfelelő rendőri védelem alatt működjenek. A másik feladatuk az volt, hogy a konkurens szórakozóhelyeken folyamatosan razziákat tartsanak, és bezárják ezeket. A diszkókirály fontosnak tartotta azt is, hogy mindig friss információkat szerezzen az esetleg ellene induló rendőri eljárásokról, mozgásokról. Nem kisebb embert hálóztak hát be, mint a bűnügyi információs főosztály kiemelt ügyek osztályán dolgozó K. Attilát.

Őt és Gulyás Imrét egyszerre helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság. Gulyást, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának első emberét vezető beosztású hivatalos személy által részben kötelességszegéssel, részben hivatali helyzetével visszaélve, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetés gyanúja miatt.

A rendőrmaffia ügye azóta is dagad, a főügyészség épp tegnap vett őrizetbe hat vállalkozót, akik a diszkókirály emberei voltak, és a gyanú szerint három év alatt 825 millió forinttal rövidítették meg az államot.

Cserbenhagyó részeg rendőrök, akik nőket gázoltak el

Még 2009-ben történt, hogy egy részeg rendőr elgázolt egy 43 éves nőt Dunaújvárosban. Az asszony súlyos sérüléseket szenvedett, a gázolót kirúgták. A szemtanúk szerint a tiszthelyettes a zebrán történt baleset után leparkolt a közeli áruháznál, majd visszament az elgázolt nőhöz. Végül azonban nem segített neki: visszaült a motorjára és elhajtott.

2009-ben egy másik hasonló eset is történt, akkor egy 26 éves salgótarjáni rendőr Salgóbánya felé hajtott, amikor a Nógrád megyei Somoskőújfalun elgázolt két nőt. A baleset után nem állt meg, magára hagyta a 37, illetve 78 éves helybeli nőket. Egyikük súlyos, másikuk könnyű sérüléseket szenvedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik