Közélet

Emberölés miatt bűnhődhet az egyetemista

Három év börtönre ítélték első fokon azt a fiút, aki 2009 őszén egy óbudai kollégiumban túl komolyan vette rendészi feladatait és ezzel a halálát okozta egy társának.

Az emberöléssel vádolt, doktori iskolát végző egyetemista pere tavaly év elején kezdődött. A vádirat szerint Cs. György 2009. október 28-án a Budapesti Műszaki Főiskola óbudai Kiss Árpád tagkollégiumában tartott rendezvénye után vállalta, hogy társaival megakadályozza a nem a kollégiumban lakók bejutását a szobákhoz vezető lépcsőházba.

Több fiatal, így a közepesen ittas és némi kábítószer hatása alatt álló 22 éves N. Ádám is be akart jutni, de az ideiglenes rendészek ebben megakadályozták. A fiú elszánt volt, a lépcsőkorlátba kapaszkodva igyekezett a 4. emeletre feljutni. A vádlott lefeszegette a mászó fiú kezeit a korlátról, és háttal a több mint tíz méter mélyen lévő pince betonjára zuhant és a helyszínen meghalt.

A Fővárosi Törvényszék az első fokú ítéletről szóló közleményében kiemelte: annak ellenére, hogy a sértett több mint tízméteres magasságban volt, és a helyszínen tartózkodók is figyelmeztették a vádlottat, ő nem engedte meg, hogy a sértett visszamásszon a korlát belső részére, azt mondta: “menjen vissza, és ott másszon be a lépcsőre, ahol korábban kimászott”.

A törvényszék az ítéletében rámutatott, a vádlottnak feltétlenül előre kellett volna látnia, hogy a kapaszkodás megakadályozásával a sértett lezuhanhat, életét kiolthatja, és ennek lehetőségébe belenyugodott.

Az első fokú ítélet szerint Cs. György a büntetés felének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője fellebbezést jelentett be felmentésért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik