Közélet

Diszkórazzia: negyven helyen találtak hiányosságot

Az ellenőrök sok helyen zárva találták a vészkijáratot. Máshol a biztonsági jelek vagy éppen a tűzoltó készülékek karbantartása maradt el.

A zenés szórakozóhelyeken január 31. és február 3. között országos tűzvédelmi ellenőrzéseket tartott a katasztrófavédelem. Elsősorban a helyek befogadóképességét és a szórakozók számát vizsgálták. A biztonság fontos kritériuma az is, hogy megfelelőek legyenek a kiürítési útvonalak, a vészkijáratokat nyitni lehessen, az irányfények működjenek. Az ellenőrzés kiterjedt arra is, hogy a tűzoltó készülékek, tűzoltó berendezések megközelíthetőek-e, azokat karbantartják-e. Ellenőrizték a tűzriadó tervet és a kiürítési alaprajzot is.

Egy hónap alatt 102 szórakozóhelyen jártak. A hatóság 60 szórakozóhelyen mindent rendben talált, de 42 esetben bukkantak valamilyen hiányosságra. Jellemző volt, hogy a vészkijárat ajtaját a rendezvény ideje alatt zárva találták, vagy azt eltorlaszolták. Előfordult, hogy a biztonsági jelek, a biztonsági világítás, az irányfény elhelyezése nem volt megfelelő, de ezek, illetve a tűzoltó készülékek karbantartása is elmaradt egyes helyeken. Volt, ahol a felülvizsgálatuk maradt el.

Olyan eset is előfordult, hogy a villamos berendezéseket ellenőriztették ugyan, de ezt nem dokumentálták. Volt olyan hely is, ahol a tűzriadó tervet nem tudták bemutatni, vagy nem volt rendezvénytartási engedély. Egy szórakozóhelyen többen voltak a megengedettnél, ezt azonnal bezáratták a hatóság emberei.

Négy tűzvédelmi bírságolási eljárás indult, míg a többi esetben hatósági felhívást vagy kötelezést adtak ki. Ettől függetlenül a szórakozóhelyek tűzvédelmi helyzete megfelelő, köszönhetően a rendszeres hatósági ellenőrzéseknek, illetve annak, hogy a szórakozóhelyek üzemeltetői egyre inkább tisztában vannak kötelezettségeikkel, és igyekeznek betartani a tűzvédelmi előírásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik