Közélet

Örülnének az autósok az indexrazziának

Dugó (dugó)
Dugó (dugó)

Kiderült, a rendőrség semmiféle „villantós” ellenőrzést nem tervez. Ami ennél meglepőbb, hogy a razzia gondolata nem verte ki biztosítékot, sőt.

A Hír24 kedden azért fordult a rendőrséghez, hogy megtudja, igaz-e, hogy az egyenruhások országszerte az irányjelzők használatával kapcsolatos ellenőrzéseket tartanak. A hír – ahogy az mostanában lenni szokott – a Facebookon kezdte meg hódító útját, a megosztási kedv azóta sem lankad, pedig a rendőrség már megcáfolta az akció tényét, felkiáltójellel, határozottan.

Hasonló, rendőri megmozdulással kapcsolatos „hisztériakeltésre” már volt példa, nem is kell messzire menni. Ahogy azt keddi anyagukban már említettük, tavaly tavasszal az egészségügyi dobozok körül forgott a világ. A rendőrség akkor is cáfolt, de a közlekedőket ez egyáltalán nem nyugtatta meg, a csomag jó ideig fehér holló számba ment, sehol sem lehetett kapni, a sofőrök pedig pénzlehúzásról beszéltek, a valós eseményként kezelt „akciónak” pedig mindene volt, csak pozitív visszhangja nem. Ez a „kacsa” azonban úgy tűnik, lényegesen szimpatikusabb a közlekedőknek, legalábbis ami az olvasóink és a közösségi oldalon kommentelők véleményét illeti.

Pausz Ferenc, közlekedésbiztonsági szakértő lapunk kérdésére kedden elmondta, indexelési szokásaink valóban hagynak kívánnivalót maguk után, ahogy ő fogalmazott, a helyzet tragikus. A legnagyobb probléma – ha egyáltalán kitesszük az irányjelzőt – az, hogy későn adjuk a többiek tudtára, hogy fordulnánk, kanyarodnánk vagy éppen sávot váltanánk. Éppen így látják olvasóink is.


Fotó: Kummer János

„Bárcsak lenne, némelyik marhának nem ér le a keze az irányjelzőig!”- írja egyik kommentelőnk. „Helyes! A szabály az …….! Ezt minden gépjárművezetőnek tudnia kell!” – örvendezett egy másik. Volt, aki még tippeket is adott, mit kéne még górcső alá venniük az egyenruhásoknak: „Már éppen ideje, hogy elkezdjenek erre is figyelni. Ezen kívül lehetne figyelni a zebrákat, mert van egy-két elmebeteg vezető, akit nem érdekel a lámpaváltás, s áthajt a gyalogos szabad jelzésénél (fordítva is igaz). Lehet figyelni a kereszteződéseket a lámpa váltásakor, mert némelyik sofőr akkor is bemegy az útkereszteződésbe, ha az láthatóan oly módon telített, hogy azon lehetetlen átmenni. Lehet figyelni a gyalogosokat is, mert azok között is sok elmebeteg található, aki olyan helyen megy át ahol nemcsak a saját, hanem másik biztonságát is veszélyezteti. Ezt még sokáig írhatnám, mert mindkét oldalon vannak veszélyforrások, akiket keményen meg kell bírságolni, s talán tanulnak belőle.” Ehhez hasonló észrevételekkel találkoztunk a közösségi oldalon is, elenyésző azoknak a száma, akik az általuk igaznak vélt intézkedés miatt lázongtak, lázonganának: „A magam részéről ezt nem a forgalom jobbá/biztonságosabbá tételének tartom, hanem ismét egy pénzbeszedési manővernek” – olvasható a Facebookon.

Szerkesztőségünk szavazásra bocsátotta a kérdést, azt szerettük volna megtudni olvasóinktól – kezüket a szívükre tétetvén – hogy ők mindig kiteszik-e az indexet, amikor arra szükség van.  Az „igenezők” tábora győzött, méghozzá elsöprő fölénnyel. A válaszadók nyolcvan százaléka – több mint 11 ezer ember – mondta azt, hogy nem feledkeznek meg az irányjelzőről, ellenben háromezren sincsenek azok, akik saját bevallásuk szerint nem mindig kezelik úgy az irányjelzőt, ahogy azt kéne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik