Közélet

Ügyészek markában a Magyar Posta volt vezetői

bilincs (bilincs, )
bilincs (bilincs, )

A botrány a postapalota eladása körül robbant ki, évekkel ezelőtt. Féltucatnyi ember ütheti meg a bokáját.

A Népszabadság már megszellőztette: vádemeléssel folytatódhat a Magyar Posta székházügye, a napilap úgy értesült, a rendőrök kedden adhatják át az ügyészségnek az ügy iratait. A Budapesti Rendőr-főkapitányság késő délután közleményben tudatta, valóban befejezték a nyomozást, vádemelési javaslatot tettek.

2007. november 15-én a Magyar Posta Zrt. nyilvános pályázatot írt ki a Budapest, Krisztina körúton lévő egyik székháza eladására, hogy a vételárból fejlesztéseket finanszírozzanak. A pályázatot elnyerő kft. a következő év tavaszán létrejött szerződés szerint négymilliárd forintot fizetett az impozáns ingatlanért.

Az irodaház eladása előtt – 2007 januárjában – a Magyar Posta Zrt. vezetősége úgy döntött, új székházba költözik, amelyet bérelni fognak. Az irodaház bérletére közbeszerzési pályázatot írt ki. A szerződés szerint az épületet tíz évre vették ki, használatáért havonta körülbelül 112,6 millió forintot fizettek. A díj összege így  – az árfolyamváltozásokat figyelembe véve – megközelítőleg 13,5 milliárd forint

Az üggyel kapcsolatban az Állami Számvevőszék is lefolytatott egy vizsgálatot, melynek eredményeként az ügyletekkel kapcsolatban a tulajdonosi jogokat gyakorló ÁPV Zrt.-t, majd jogutódként az MNV Zrt.-t is elmarasztalta, mondván, a tulajdonosi jogkör gyakorlójaként az ellenőrzési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

A rendőrség kedden közölte: a nyomozás adatai alapján megállapítható, hogy a Magyar Posta Zrt. számára a legkedvezőbb megoldás az új székház építése lett volna, de gazdaságilag még az is kedvezőbb lett volna a bérlésnél, ha a régi irodaházat újítják fel.

Az eljárás alatt a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki azokat a személyeket, akik a 2013 januárjáig hozzávetőlegesen 7 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó székházbérlés mellett döntöttek, illetve a döntést támogatták. Összesen hat ember ellen emeltek vádat, a Magyar Posta Zrt. volt vezérigazgatója és két vezető tisztségviselője, valamint az ÁPV Zrt. három vezető tisztségviselője ellen, méghozzá hűtlen kezelés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik